Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Het gebruik van cash vertoont duidelijk een dalende trend, ook aan de bar of bij de foodtruck op een evenement. Maar om vlot cashless te betalen, is een stabiele netwerkverbinding met een gegarandeerde capaciteit onmisbaar.


Cirque@Taque is een gratis familiefestival in Hof De Bist in Ekeren, met veel muziek en allerlei animatie voor groot en klein. Daar horen uiteraard ook een drankje en een hapje bij. De bezoekers kregen daarvoor een betaalkaart, afgewerkt in de huisstijl van het festival. Het principe van zo’n kaart is eenvoudig. De bezoeker zet een bepaald bedrag op de kaart: via de smartphone met een QR-code, met cash of via Bancontact aan één van de festivalkassa’s. Met de kaart kun je vervolgens makkelijk en snel cashless betalen aan de bar, bij de foodtrucks, enzovoort.

 

EventPay is een bedrijf dat op festivals en andere evenementen zo'n elektronisch betaalsysteem voorziet. "Waar het bij onze dienst om gaat, is dat betalen snel en veilig verloopt", zegt Klaas De Proost, zaakvoerder van EventPay. De connectie tussen de betaalterminals – bijvoorbeeld aan de bar – en het betaalplatform verloopt via de cloud. Op een evenement met vele duizenden bezoekers bestaat echter het risico dat de lokale antennes verzadigd raken en dat de betaaltoestellen dus niet meer kunnen werken via het mobiele netwerk. "Om ook dan een vlot betaalverkeer te behouden, voorzagen we tot nog toe zelf een back-up voor het mobiele netwerk: we installeerden een wifinetwerk op de locatie, verbonden met een vaste lijn."

 


Gereserveerde capaciteit

Tijdens Cirque@Taque in Ekeren pakte EventPay samen met Proximus NXT de zaken echter anders aan. "Omdat slicing, een eigenschap van 5G die toelaat een deel van de beschikbare capaciteit van het netwerk te reserveren voor een specifieke toepassing, niet mogelijk is voor de vele bestaande 4G betaalterminals, hebben we er gebruik gemaakt van Event Reservation, een pre-slicing techniek", zegt Rembert Van den Bosch, productmanager bij Proximus NXT. "Dat is een unieke eigenschap van het Proximus mobiele netwerk dat ons toelaat om voor de vele 4G toestellen die nog geen 5G StandAlone ondersteunen, toch een deel van de beschikbare capaciteit van het netwerk te reserveren." Dat principe paste Proximus NXT toe op de antennes voor mobiele telefonie in de buurt van Hof De Bist in Ekeren.

 

Slicing reserveert een deel van de beschikbare capaciteit van het netwerk voor een specifieke toepassing, maar daarvoor is een 5G SA toestel nodig. - Rembert Van den Bosch, productmanager bij Proximus NXT

 


Cirque@Taque kon rekenen op acht tot tienduizend bezoekers per dag. Men kon op twintig plaatsen de betaalkaart van het festival gebruiken. Een deel van de betaalterminals werden voorzien van een speciale simkaart door Proximus NXT, waardoor ze toegang kregen tot de gereserveerde netwerkcapaciteit. “Op de momenten dat het mobiele netwerk verzadigd raakte, bleef het betalingsverkeer via die toestellen heel vlot verlopen”, zegt Klaas De Proost, “net omdat er een deel van het netwerk daar speciaal voor was gereserveerd.” De andere toestellen vielen op dat moment terug op het draadloos netwerk dat EventPay als back-up had voorzien. Op twee dagen tijd verwerkte EventPay in Ekeren ruim 80.000 transacties.

 


Lagere drempel

EventPay en Proximus NXT kijken tevreden op de test terug. "Als bezoeker van een festival wil je liever niet te lang in de rij staan bij de bar", aldus Klaas De Proost. “Een vlotte betaling helpt om de wachtrijen kort te houden.” Maar het gebruik van Event Reservation doet meer dan enkel bijdragen aan de beleving van de bezoeker. Voor EventPay houdt het systeem een enorme kostenbesparing in. "Als we bij evenementen niet langer zelf een draadloos netwerk moeten voorzien, valt een grote kostenpost weg en kunnen we ons beter focussen op onze kerntaak. We zijn in de eerste plaats een bedrijf dat betalingsverkeer faciliteert, geen connectiviteitsprovider." Verder is het een groot voordeel dat de oplossing gebouwd wordt op de reeds bestaande Proximus radio-antennes. EventPay diende geen plaats of stroom te voorzien voor bijkomende apparatuur.

 

Event Reservation maakt het gebruik van een cashless betaalsysteem toegankelijker, ook voor organisatoren van kleine evenementen. - Klaas De Proost, zaakvoerder EventPay

 


Dat de extra kosten van een back-up draadloos netwerk wegvallen, verlaagt ook de drempel voor de organisatoren, stelt EventPay. "Het gebruik van een cashless betaalsysteem wordt zo toegankelijker, ook voor de organisatoren van kleine evenementen", besluit Klaas De Proost. "Het mooie aan het geheel is dat Proximus NXT mee een deel van de oplossing vormt. Dat er gegarandeerd connectiviteit is tijdens het evenement, is voor ons een belangrijke zorg minder."

 

Dit initiatief kadert in een bredere kijk van Proximus NXT dat samen met de Cronos Groep nieuwe digitale ervaringen wenst te bouwen waarvoor gereserveerde bandbreedte een noodzaak zal zijn.

 


Wat is een 5G Private Network?

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.


Lees meer over 5G Private Networks

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Advertenties