Nieuwe regels voor wegwerpbekers en -bakjes op evenementen

Nieuwe regels voor wegwerpbekers en -bakjes op evenementen

De Nederlandse regelgeving omtrent het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes op evenementen heeft een duurzame koers gezet. Met ingang van 1 juli 2023 gelden nieuwe regels voor evenementen waar wegwerpbekers en -bakjes in omloop zijn.


Het idee is simpel: de consumptie van wegwerpverpakkingen moet worden verminderd en duurzaamheid bevorderd.


Evenementen zijn onderverdeeld in twee categorieën: open en gesloten evenementen. Gesloten evenementen zijn die plaatsvinden binnen een omheining zoals muziekfestivals, concerten of sportevenementen in een stadion. Daarentegen zijn open evenementen toegankelijk voor het publiek zonder fysieke barrières, zoals braderieën, marathons, carnavals en koningsdagen.



Open evenementen

Vanaf 1 juli 2023 wordt het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten op open evenementen onderworpen aan regels. Niet alleen zullen bezoekers betalen voor deze wegwerpbekers en -bakjes, maar zullen zij ook toegang moeten hebben tot herbruikbare alternatieven met een retoursysteem of de mogelijkheid om zelf meegebrachte bekers of verpakkingen te gebruiken.


Eventorganisatoren moeten de toeslag voor plastic wegwerpbekers en -bakjes duidelijk op de rekening vermelden. De richtbedragen voor deze toeslagen zijn te vinden in de factsheet: Factsheet-3-regelgeving-evenementen_V4_uid_64300da3b4050.pdf 


Deze nieuwe regelgeving geeft ondernemers ook de kans om het geld te gebruiken voor de aankoop van verplichte herbruikbare alternatieven of energiezuinige wasfaciliteiten.



Gesloten evenementen

Bij gesloten evenementen zullen vanaf 1 januari 2024 plastic wegwerpbekers en -bakjes volledig verboden zijn. Het implementeren van een circulair systeem, waarbij bekers en verpakkingen worden teruggestuurd voor hergebruik of hoogwaardige recycling, wordt dan verplicht.


Ook is er een uitzondering op de regel voor wegwerpbekers en -bakjes die in aanmerking komen voor hoogwaardige recycling. Dit betekent dat deze bekers en bakjes na recycling opnieuw kunnen worden gebruikt als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken.



Overwegingen voor organisatoren

Organisatoren moeten zich bewust zijn van het feit dat zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk, zoals bioplastics, onder de nieuwe regelgeving vallen. Dit komt omdat zelfs deze producten schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze als zwerfafval terechtkomen.

Wat betreft de vraag "Hoe duurzaam is hergebruik?" hangt dit af van meerdere factoren, zoals het materiaal van de beker of verpakking, het volume, de schoonmaakmethode en de efficiëntie

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties