151 doden op Halloweenevenement in Zuid-Korea

151 doden op Halloweenevenement in Zuid-Korea

In Itaewon, een populaire uitgaansbuurt in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, zijn zaterdagavond minstens 151 doden en 82 gewonden gevallen tijdens een Halloweenevenement nadat er paniek uitbrak.


"Het is een tragedie die nooit had mogen gebeuren", verklaarde de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol zaterdagnacht nadat Halloweenfestiviteiten tot een vertrappelingsramp hadden geleid. Een massa mensen werden samengedrongen in een smalle straat nabij het Hamiltonhotel, een populaire feestplek in Seoel. Daarbij zijn 151 feestgangers omgekomen door vertrappeling of doordat ze geen lucht meer kregen. Zondag houdt Zuid-Korea een nationale dag van rouw voor de slachtoffers, veelal twintigers.


Het gaat om 97 vrouwen 54 mannen. Onder hen waren er 19 afkomstig uit het buitenland, onder andere uit China, Iran, Oezbekistan en Noorwegen. Dat blijkt uit cijfers van de brandweer.


Volgens lokale media waren 100.000 feestvierders samengekomen in Itaewon, een populair uitgaansdistrict in hoofdstad Seoel. Het was het eerste Halloweenfeest zonder mondmaskers en social distancing sinds de coronapandemie. Allicht was de opkomst daardoor veel groter dan gedacht. De sfeer werd naar verluidt steeds grimmiger en de politie had weinig controle over de massa mensen. Toen een grote groep omstreeks 22 uur werd samengedrongen in een smalle straat die bergaf ging, brak paniek uit. Mensen aan de top van de helling verloren hun evenwicht en kwamen bovenop anderen terecht, wat leidde tot vertrappeling en verstikking.


Opnieuw een ramp te veel. Had dit voorkomen kunnen worden door goede crowd control? Misschien, misschien ook niet. Maar dat een veilige omgeving voor evenementen een top prioriteit moet blijven voor elke organisator is duidelijk. Onze gedachten zijn bij de families van alle slachtoffers.

Bron: De Standaard 30/10 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

Advertenties