“Ik ben razend en wil mijn geld terug”: 100% Retro in Bobbejaanland 1 dag op voorhand plots afgelast

“Ik ben razend en wil mijn geld terug”: 100% Retro in Bobbejaanland 1 dag op voorhand plots afgelast

Amper één dag voor het retrofestival 100% Retro zou plaatsvinden in het pretpark Bobbejaanland in Lichtaart (Kasterlee), beslisten de organisatoren om het muzikaal evenement te verschuiven naar 20 augustus 2023.


Volgens hen viel de kaartenverkoop te hard tegen om het muziekfestival nu te laten doorgaan. “De aangekochte tickets blijven geldig tot 2023. De mensen kunnen ook hun geld terugvragen”, zegt organisator Hugo Foets.


Het festival 100% Retro, vroeger ook bekend onder de naam Yesterdayland, zou op zaterdag 20 augustus in Bobbejaanland voor de vierde keer muziek uit de seventies, eighties en nineties laten herleven. Ruim veertig artiesten en bands zoals Soulsister, Johnny Logan, London Beat, The Trammps, 2 Unlimited, Frans Bauer en Gunther Neefs zouden hun opwachting maken op een van de drie podia verspreid over het pretpark. Maar de retrofans zullen nog wat geduld moeten uitoefenen om hun favoriete artiesten aan het werk te kunnen zien.


Verrassend genoeg kondigden de organisatoren vrijdagochtend, amper 24 uur voor de start van het festival, aan om het evenement te verschuiven naar zondag 20 augustus 2023. In een officieel bericht luidde het dat "de lijn van de veel belovende verkoopsresultaten de afgelopen weken niet kon doorgetrokken worden door de actuele economische situatie."


Volgens organisator Hugo Foets zou het niet rendabel geweest zijn om het festival te laten plaatsvinden. "Als op een gegeven moment blijkt dat een break-even niet gehaald wordt, moet je economisch de juiste beslissing nemen", zegt Foets. "Het is duidelijk dat een overaanbod aan festivals en gratis evenementen een organisatie als de onze parten speelt. We hebben nog vooruit proberen te kijken naar een moment dat de verkoop eventueel zou opleven. Twee dagen geleden hebben we met alle sponsors en partners rond de tafel gezeten en beslist om het festival te verschuiven naar 2023."Ontgoocheld

Volgens Hugo Foets staan Bobbejaanland en alle andere partners achter deze beslissing. 100% Retro moest vrijdag wel last minute de tickethouders op de hoogte brengen van de drastische ingreep. “We hebben alle kopers van een ticket een officiële mail met daarin het persbericht gestuurd. Ze kunnen hun aangekochte ticket van 2022 gewoon behouden voor de editie van 2023. Via het ticketbedrijf kunnen de mensen die dat willen, ook hun geld terugkrijgen. Uiteraard zijn er heel veel mensen die ontgoocheld reageren, maar we kregen ook al veel steunbetuigingen”, legt Foets uit.


De organisatie van 100% Retro moest ook halsoverkop de talloze artiesten meedelen dat ze zaterdag niet kunnen komen optreden. "Veel artiesten hebben al laten weten dat ze mee doorschuiven naar 2023", zegt Hugo Foets. "De voorbije weken zijn er ook bepaalde andere festivals geannuleerd. Er is momenteel een overaanbod aan evenementen en de mensen moeten nu eenmaal keuzes maken."Soulsister

Op de Facebookpagina van het festival reageren toch heel wat fans verontwaardigd op de beslissing. Voor Agnes Tilmans is het schrappen van het festival wel heel zuur. "Ik heb vrijdagvoormiddag nog zes tickets gekocht voor 486 euro. Drie uur later laten ze weten dat het festival niet doorgaat, ik ben razend en wil mijn geld terug", mort Agnes.


Ook de Vlaamse succesgroep Soulsister kan zaterdag niet optreden in Bobbejaanland. "Ik vind het ook wel wat raar dat het festival plots wordt verschoven", reageert Paul Michiels van Soulsister. "Samen met ons management moeten we bekijken of we in 2023 überhaupt vrij zijn. We hadden zaterdag geen andere optredens gepland. Voor mezelf is het geen drama, maar onze groep van elf personen heeft morgen (zaterdag, red.) geen werk. Ik ga zaterdagavond naar Jazz Wood in Linden, waar ik met Philip Catherine op het podium zal staan."


Artiestenmanager Ilia Beyers had met Helmut Lotti en Laura Lynn twee van zijn vedetten op de affiche van het gecancelde festival staan: "Wij hebben ook deze morgen pas (vrijdagochtend, red.) een mail gehad waarin staat dat het 100% Retro Festival niet doorgaat."


Het is volgens Beyers niet de gewoonte dat er pas de dag voor de start van een festival wordt meegedeeld dat alles geannuleerd is. "Dat is helemaal niet normaal", licht de manager toe. "Ik vind dat eigenlijk niet kunnen. We wachten af welke uitleg we krijgen. Er zijn al gemaakte kosten en het is helemaal niet zeker dat onze artiesten volgend jaar aanwezig kunnen zijn op de nieuwe gekozen datum."Eerdere problemen

Bij het voormalige Yesterdayland waren er al eerder problemen. Tegen de vorige vennootschap achter het festival werd een faillissementsprocedure opgestart maar het ging volgens Hugo Foets toen om een laattijdige betaling die zou worden rechtgezet.


Foets runde het ooit succesvolle artiestenbureau King Entertainment – met onder meer Clouseau en Natalia - maar dat bureau moest de boeken neerleggen in 2015. In 2019 was er tijdens Yesterdayland al kritiek over te weinig maatregelen tegen de hitte en onvoldoende sanitair. Afsluiter Sister Sledge mocht toen door vertraging slechts een nummer spelen.


"Wie tickets heeft, kan die houden voor volgend jaar of krijgt zijn geld terug", belooft Foets of mag mailen naar de organisatie voor meer info via info@100procentretro.be.

Bron: GVA 19/8 via License2publish - Photo: iStockphoto

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

Effectieve strategieën voor het wisselen eventsoftware: een gids voor organisatoren

Effectieve strategieën voor het wisselen eventsoftware: een gids voor organisatoren

BESA heeft een nieuwe voorzitter

BESA heeft een nieuwe voorzitter

Advertenties