Parket opent onderzoek naar bedrijven achter Pukkelpop

Parket opent onderzoek naar bedrijven achter Pukkelpop

De aanleiding van het ­opsporingsonderzoek is een artikel van de satirische website ’t Scheldt waarin sprake is van verduistering en belangenvermenging.


Heeft Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine een financiële reserve van enkele miljoenen ­euro's die voor sociale doelen bestemd was, in zijn eigen bedrijf gepompt? En is er sprake van belangenvermenging tussen de verschillende bedrijven achter het festival? De satirische website ’t Scheldt beweert van wel. In een artikel, dat eind vorige week is verschenen, beschrijft de site hoe het festival vanuit een vzw is uitgegroeid tot een netwerk van ­bedrijven, waar het geld verkeerd zou zijn terechtgekomen.


’t Scheldt heeft geen al te beste reputatie als nieuwsmedium. Er zijn al meerdere gerechtelijke klachten geweest, waardoor lasterlijke artikels verwijderd moesten worden. Toch is dit voor het Limburgse parket de aanleiding om een onderzoek naar Pukkelpop te openen. "Het parket Limburg heeft aan de federale gerechtelijke politie Limburg gevraagd om een opsporingsonderzoek in stellen om na te gaan of er even­tueel onregelmatigheden zijn ­gebeurd zoals in het artikel vermeld", zegt parketwoordvoerder Pieter Strauven. Hij benadrukt wel: "Intussen geldt voor alle betrokken personen en organisaties het vermoeden van onschuld."7,7 miljoen reserve

De meest concrete beschuldiging in het artikel gaat over The Fac­tory, de organisatie waarmee Mahassine Pukkelpop organiseert. Die is gestart als vzw, maar intussen omgevormd tot een­ commerciële vennootschap. In de decennia voor die omvorming heeft The Factory een financiële reserve van 7,7 miljoen euro verzameld. Dat bedrag mocht ­alleen aan sociale doelen uitgegeven worden, net omdat het was opgebouwd in de periode dat The Factory nog geen bedrijf met winstdoelstelling was. Ondanks die beperking is de 'onbeschik­bare reserve' volgens het jongste jaarverslag naar 3,99 miljoen gezakt, of 3,7 miljoen euro minder.


We moesten professionaliseren en daarom hebben specialisten onze organisatie structu­reel op punt gezet. In hun aanpak heb ik alle vertrouwen - Chokri Mahassine, Organisator Pukkelpop


Of dat bedrag effectief naar sociale doelen is gegaan, zoals de wet voorschrijft, staat niet in de jaarrekening. ’t Scheldt meent te weten dat het geld is gebruikt om het verlies te dekken van de Pukkelpop-editie 2020, die door corona niet is doorgegaan.


Een andere beschuldiging in het artikel is de verwevenheid van The Factory met Que Pasa?, een bedrijf dat op naam van de echtgenote van Mahassine staat. Dat is een toeleverancier van het festival, maar ’t Scheldt plaatst vraagtekens bij de geldstromen tussen die twee bedrijven en insinueert dat er sprake is van belangenvermenging.


Het is nu aan de gerechtelijke politie om na te gaan in hoeverre er effectief onregelmatigheden zijn gebeurd. Als dat het geval blijkt, dan kan dat tot een gerechtelijk onderzoek leiden.


Chokri Mahassine zelf, met vakantie in het buitenland, reageert verrast. "Ik ben nog niet op de hoogte gebracht, ik wacht eerst het onderzoek af om te horen waarover het precies gaat", zegt hij. "We moesten de afgelopen jaren professionaliseren en daarom hebben specialisten onze organisatie structureel op punt gezet. Ik heb alle vertrouwen in hun professionele aanpak."

Bron: De Standaard 16/09 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Waarom Oostende 'the place to be' is voor jouw meeting, teambuilding of congres?

Waarom Oostende 'the place to be' is voor jouw meeting, teambuilding of congres?

Proef de zomer: verfrissende cocktails en mocktails van Grunewald.bar

Proef de zomer: verfrissende cocktails en mocktails van Grunewald.bar

Werken in de eventsector is niet evident, maar maakt gelukkig

Werken in de eventsector is niet evident, maar maakt gelukkig

Advertenties