Tomorrowland trekt zelf stekker uit festival

Tomorrowland trekt zelf stekker uit festival

"Gezien onze lange samenwerking met de gemeentes willen we er geen juridische veldslag van maken", luidt het in een persbericht. "De beslissing van de burgemeesters aanvechten bij de Raad van State is een piste die we niet willen bewandelen. We respecteren het burgervaderschap van de burgemeesters, maar ook onze buren uit de gemeentes Boom en Rumst."


Vorige week raakte bekend dat beide burgemeesters geen groen licht geven voor de organisatie van het dancefestival. De editie voor dit jaar was al uitgesteld naar eind augustus en begin september, maar burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) maken zich te veel zorgen om de gezondheidssituatie om zelfs dan Tomorrowland te laten plaatsvinden. Op het kabinet van minister-president Jambon vond maandagnamiddag een overleg plaats over hun standpunt.


Bij de woordvoerder van de minister-president viel achteraf te horen dat het overleg constructief is verlopen, maar dat de context op dit moment niet van die aard is voor de burgemeesters om terug te komen op hun weigering. Wel is het zo dat de organisatoren altijd een nieuwe aanvraag kunnen indienen, die dan door de burgemeesters kan worden beoordeeld. De Vlaamse en federale regering blijven ter beschikking om te helpen waar mogelijk, maar de eindbeslissing blijft bij de burgemeesters, luidt het. Die bevestigden vanavond dat hun standpunt niet wijzigt, waardoor het voor Tomorrowland dus ook maar weinig zin zou hebben om een nieuwe aanvraag in te dienen.Donderslag bij heldere hemel

"De beslissing van de burgemeesters van Boom en Rumst kwam als een donderslag bij heldere hemel", laat de organisatie weten in een persbericht. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan toen we onze vergunning hebben aangevraagd met onderbouwde dossiers. Overheden, experten in verschillende domeinen, een eigen covid-team en alle mogelijke instanties werden in de voorbije maanden gecontacteerd, opgericht en uitvoerig gesproken." Het festival was van plan om heel wat extra maatregelen te nemen om de veiligheid van de festivalgangers, artiesten, medewerkers en buren te garanderen, zoals werken met het Covid Safety Ticket waarbij enkel bezoekers met een volledige vaccinatie (+2 weken) werden toegelaten. Daarnaast zouden er in deze editie ook enkel bezoekers uit Europa toegelaten worden en niet uit de hele wereld.


Nu heeft Tomorrowland zelf beslist om de stekker er voor 2021 uit te trekken. "Ondanks al onze inspanningen, kunnen we toch niet anders besluiten dan de 16e editie van Tomorrowland te verplaatsen naar volgend jaar. Alle technische en organisatorische zaken stonden op groen om een nieuwe aanvraag bij de gemeentes in te dienen, maar vooral het ontbreken van een gebalanceerd en eenduidig virologisch advies dat aansluit op ons strak organisatorisch kader is de reden waarom een nieuwe aanvraag geen zin heeft."Voor meer dan 50 miljoen euro geannuleerd

Ook in conflict gaan met de burgemeesters van Rumst en Boom, heeft volgens de organisatie geen zin. "Gezien onze lange samenwerking met de gemeentes willen we er geen juridische veldslag van maken. De beslissing van de burgemeesters aanvechten bij de Raad van State is een piste die we niet willen bewandelen. We respecteren het burgervaderschap van de burgemeesters maar ook onze buren uit de gemeentes Boom en Rumst." Ook naar een andere gemeente trekken voor het festival is geen optie, want Tomorrowland deed veel aanpassingen aan het terrein, van de podiums upgraden tot fiberverbindingen leggen.


Dat het festival nu al voor de vierde keer geschrapt wordt - naast de editie van vorig jaar werden ook Tomorrowland Winter 2020 en Tomorrowland Winter 2021 geschrapt - is voor de organisatie bikkelhard. "Het is een enorme financiële klap voor ons als organisatie om een tweede jaar op rij de jaaromzet bijna volledig te verliezen; maar ook voor de betrokken leveranciers, freelancers, artiesten en verenigingen die steeds gepassioneerd aan Tomorrowland meewerken. Vandaag werden er met pijn in het hart, bij tal van trouwe Belgische topleveranciers een reeks orders voor meer dan 50 miljoen euro geannuleerd."


Ondanks de tegenslag, wil de organisatie nu met een positieve en open blik naar de toekomst kijken. "We brengen 'The Reflection of Love' in 2022 naar De Schorre."

Bron: HLN 23/06 via License2publish - Photo: Tomorrowland

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe creëer je de beste sfeer op je evenement?

Hoe creëer je de beste sfeer op je evenement?

BluePoint Antwerpen: seminarie- en eventlocatie met uniek dakterras

BluePoint Antwerpen: seminarie- en eventlocatie met uniek dakterras

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

Advertenties