Coronamaatregelen op events: draagvlak bij bezoekers groter dan ooit

Coronamaatregelen op events: draagvlak bij bezoekers groter dan ooit

Na Nederland, werd ook in België onderzoek gedaan naar de bereidheid van eventbezoekers om de coronamaatregelen te blijven volgen. Van alle Belgen die voor de coronacrisis events bezochten, deed ruim een derde dat afgelopen zomer opnieuw.


De maatregelen die nu gelden op events vinden de bezoekers absoluut noodzakelijk. Nog meer dan vóór de zomer hechten de bezoekers belang aan social distancing en mondmaskers op events. En goed nieuws voor de eventsector: twee bezoekers op drie vertrouwen erop dat organisatoren hun events zo coronaproof mogelijk maken. Dit blijkt uit de tweede bevraging bij 1.000 Belgen die het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG) n.a.v. de coronacrisis uitvoerde.


Mondmaskers zijn voor steeds meer eventbezoekers een basisvoorwaarde om events bij te wonen. Bijna 80 procent gaat niet naar een event als het personeel geen mondmasker draagt. En bijna 70 procent gaat niet als mondmaskers voor bezoekers geen verplichting zijn. "Ook de social distancing op events is voor bezoekers belangrijk", zegt onderzoeker Jolien Vangeel. "Ze vinden dit nog belangrijker dan voor de zomer. Op dit moment beschouwt bijna 80 procent van de bezoekers social distancing als een voorwaarde om events te bezoeken. Trouwens, de meeste bezoekers over alle leeftijdscategorieën heen vinden dit, ook twintigers en dertigers."Sterk verlangen naar meer events

Maar liefst twee derde van de bezoekers mist het vandaag om naar events te gaan. De vraag en vooral het verlangen naar meer en veilige events is groot. Onderzoeker Jolien Vangeel benadrukt dat organisatoren dus best blijven plannen en organiseren en dat op een veilige manier, want dit is wat de bezoekers echt willen. Het onderzoek leert dat steeds meer mensen de huidige coronamaatregelen belangrijk vinden.Goed gebruik van COVID Event Risk Model 

Tot eind juni ging de eventsector op slot. Om de sector terug te kunnen unlocken ontwikkelde het expertisecentrum, in opdracht van Toerisme Vlaanderen en EventFlanders en in samenwerking met de Alliantie van Belgische Event Federaties, het COVID Event Risk Model (CERM): een online tool waarmee het COVID-veiligheidsrisico van elk type event in kaart gebracht kan worden. Uit de kwartaalbevraging van de eventsector in september, ook door het KdG-expertisecentrum, blijkt dat 61 procent van de organisatoren en 33 procent van de toeleveranciers het CERM gebruiken. "Het CERM monitort en is tegelijk een leidraad om events veilig te organiseren", zegt het hoofd van het expertisecentrum Christine Merckx. "Dit biedt de organisatoren zekerheid en perspectief. Event professionals durven terug te organiseren. Bijna de helft van de organisaties werkt op events die dit jaar nog plaatsvinden. Zes op de tien organisaties werken op events die in 2021 plaatsvinden. Zelfs naar 2022 wordt al uitgekeken: een op vijf organisaties is bezig met de organisatie van of toelevering aan een of meerdere events in dat jaar."


20201009_infographic_impact coronacrisis_sector en bezoekers[1].jpg
Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Proost dit jaar met een mobiele kerstbar en start 2024 met de bubbelbar

Proost dit jaar met een mobiele kerstbar en start 2024 met de bubbelbar

To The Point Events behaalt 5de 'Certificate of Excellence' op rij

To The Point Events behaalt 5de 'Certificate of Excellence' op rij

Registreer je vanaf nu voor EventSummit op 8 februari 2024 in Jaarbeurs

Registreer je vanaf nu voor EventSummit op 8 februari 2024 in Jaarbeurs

Advertenties