Eerste coronaproof evenementenplein van België kan tot 1.200 bezoekers aan

Eerste coronaproof evenementenplein van België kan tot 1.200 bezoekers aan

Kortrijk opent midden september als eerste stad in België een coronaproof evenementenplein. De stad doet een oproep aan professionele evenementenbouwers en organisatoren om mee te werken.


Depart XXL komt op Weide en kan tot 1.200 bezoekers aan. "Ik roep andere steden op om het voorbeeld van Kortrijk te volgen en zo de zwaar getroffen evenementensector te steunen", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). "Misschien overtuigen we zo zelfs de Warmste Week om eind dit jaar toch nog iets te doen in Kortrijk", zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). "Er is in ieder geval al veel interesse in ons vernieuwend project, tot ver buiten Kortrijk."Oproep aan professionele evenementenbouwers

Kortrijk en de Vlaamse regering investeren 240.000 euro in het coronaproof evenementenplein op stadsdeel Weide, nabij het centrum voor volwassenenonderwijs Miras. Een capaciteit tot 1.200 bezoekers is perfect legaal, in overleg wel met het Vlaamse evenementenloket. Het is nu aan professionele evenementenbouwers om met gepaste voorstellen op de proppen te komen. "Het evenementenplein zal zo’n tweehonderd boxen omvatten, waar bezoekers per vijf in hun eigen bubbel zitten", zegt schepen Axel Ronse. "De boxen moeten ook aanpasbaar zijn, van zodra de Nationale Veiligheidsraad toelaat dat de eigen bubbel groter mag. En de boxen moeten overdekt kunnen worden, om de winter te overbruggen. Het plein wordt uiteraard veilig ingericht, maar het moet zeker ook gezellig en feestelijk zijn. De interesse is groot. Zo’n twintig evenementenbouwers willen er al vol voor gaan, terwijl programmatoren tot ver buiten Kortrijk op de hoogte willen gehouden worden van het project."Organiseer zelf een evenement op het evenementenplein

Het coronaproof evenementenplein blijft minstens tot het einde van de zomer in 2021 op Weide. Organisatoren kunnen er gratis gebruik van maken. Bar- en ticketinkomsten gaan integraal naar de organisatoren. "We mogen niet vereenzamen, we zijn allemaal sociale dieren", zegt minister Zuhal Demir. "Miljoenen Vlamingen willen terug genieten van optredens en andere activiteiten. Dat zit in ons DNA. De evenementensector, die al maanden plat ligt, moet eindelijk kunnen heropstarten. Want de huidige situatie is een drama voor de 80.000 ondernemers, werknemers en freelancers in die sector. Ik ondersteun het pilootproject in Kortrijk van harte en hoop dat het massaal navolging krijgt. Ik heb trouwens ook al naar viroloog Marc Van Ranst gesms’t, om hem op de hoogte te brengen. En om nog een keer aan te dringen om die sector toch wat meer ademruimte te geven."


Miljoenen Vlamingen willen terug genieten van optredens en andere activiteiten. Dat zit in ons DNA. De evenementensector, die al maanden plat ligt, moet eindelijk kunnen heropstarten. Want de huidige situatie is een drama voor de 80.000 ondernemers, werknemers en freelancers in die sector. Ik ondersteun het pilootproject in Kortrijk van harte.


Depart XXL werkt breed. "Zo biedt de locatie naast muziekoptredens en theatervoorstellingen straks ook mogelijkheden aan verenigingen die een evenement op poten zetten en horecazaken die creatief uit de hoek komen", zegt schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). "Sportevenementen zoals het tonen van een voetbalwedstrijd, soupers, afterworks, er zal heel veel mogelijk zijn. Want het coronaproof plein zal makkelijk omgebouwd kunnen worden, naargelang de capaciteit en doelstelling van elk evenement. Er komt ook een bar, zodat elke organisator indien gewenst een leverancier of cateraar kan aanstellen. En er zal per afzonderlijk evenement ook altijd gratis technische ondersteuning zijn, voor de opbouw. De keuze om het plein in te richten op Weide is evident, gezien je daar ook evenementenhal Depart hebt. Waar ook indoor evenementen binnen de veiligheidsrichtlijnen straks een breder publiek kunnen aantrekken", aldus schepen Kelly Detavernier.


"De sector is heel blij met dit Kortrijks initiatief", reageert Tom Vangheluwe, directeur van concertorganisator Wilde Westen. "We kunnen niet zwaar onder onze capaciteit blijven werken, we hebben nood aan een toekomstperspectief. Het coronaproof plein kan een uitweg zijn voor de brede cultuur- en evenementensector. We zijn zelf met Wilde Westen alvast al aan het brainstormen over een gepast programma, vanaf het najaar."


Meer info:

www.kortrijk.be/departXXL

Bron: HLN 25/08 via License2Publish / Foto: stad Kortrijk

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Waarom Oostende 'the place to be' is voor jouw meeting, teambuilding of congres?

Waarom Oostende 'the place to be' is voor jouw meeting, teambuilding of congres?

Proef de zomer: verfrissende cocktails en mocktails van Grunewald.bar

Proef de zomer: verfrissende cocktails en mocktails van Grunewald.bar

Werken in de eventsector is niet evident, maar maakt gelukkig

Werken in de eventsector is niet evident, maar maakt gelukkig

Advertenties