Trouwfeesten tot 100 personen in augustus, maar wat met de openingsdans?

Trouwfeesten tot 100 personen in augustus, maar wat met de openingsdans?

Vanaf 1 augustus mogen trouwfeesten of privérecepties opnieuw doorgaan met 100 aanwezigen. De Belgische ministerraad raakte het vanmorgen eens over het nieuwe Ministerieel Besluit, dat de beslissingen van de Veiligheidsraad implementeert. Voor ‘formele’ recepties, van een bedrijf bijvoorbeeld, gelden dezelfde regels als voor evenementen. 


Dat trouwfeesten, recepties en banketten vanaf 1 juli toegestaan zijn met 50 personen was al beslist op de Veiligheidsraad van afgelopen woensdag, maar voor augustus heerste nog onduidelijkheid. De vraag was: zou het ook dan bij 50 per zaal blijven of zouden dezelfde regels gelden als voor evenementen - 200 binnen, 400 buiten? De sector zelf vroeg om dezelfde regels toe te passen als in restaurants: maximum 10 per tafel, zittend, maar zonder beperking van het aantal genodigden.


Het is iets ertussen geworden: vanaf augustus zullen (zittende) recepties en banketten mogen plaatsvinden met 100 aanwezigen, onder enkele voorwaarden. Ten eerste moet het om een privéaangelegenheid gaan, zoals een huwelijk bijvoorbeeld. En ten tweede moet de receptie verzorgd worden door een "professionele catering of traiteuronderneming". Een familiefeest in de tuin valt dus niet onder die voorwaarden: dat blijkt voorlopig beperkt tot 15 personen. De achterliggende reden is dat evenementen georganiseerd door een professional een betere garantie bieden op het naleven van de protocollen.


Of er gedanst kan worden? Dat is niet helemaal duidelijk. Privérecepties en -feesten voor 50 personen (en 100 in augustus) volgen quasi volledig de regels van de horeca, maar de ministers haalden er de bepaling uit die zegt dat gasten aan hun tafel moeten blijven zitten. Die uitzondering was allicht bedoeld om mensen toe te laten aan een andere tafel te gaan praten, iets wat in restaurants vandaag verboden is. Maar op basis daarvan zou in principe ook de openingsdans kunnen plaatsvinden, aangezien dansen nergens expliciet verboden wordt en de afstandsregels minder gelden. De vraag is nu of dat zo wel bedoeld is. Sowieso is het niet de bedoeling dat er een heus dansfeest plaatsvindt, maar aangezien de partners toch tot dezelfde thuisbubbel behoren is de openingsdans misschien geen probleem. In ieder geval: het is absoluut niet de bedoeling dat de polonaise en de kusjesdans worden gedanst. 


Ceremonies binnen: 200 in juli, 400 in augustus

Voor het bijwonen van huwelijksceremonies, begrafenissen en andere erediensten gelden dezelfde voorwaarden als voor evenementen: tot 200 personen in juli en tot 400 in augustus. Formele recepties, niet in de privésfeer 

Ook voor (zittende) recepties en banketten die toegankelijk zijn voor publiek gelden de regels van de evenementensector: in juli 200 indoor en 400 outdoor, in augustus 400 indoor en 800 buiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om recepties van een bedrijf. De logica is dat het er daar iets minder familiair aan toe gaat dan op privéfeesten, en dat de afstand algemeen genomen beter bewaard wordt. De te respecteren afstandsregels zijn hier dan ook strenger dan op een trouwfeest. Evenementen, groter dan toegestaan

Vanaf 1 augustus kunnen gemeenten uitbaters van permanente infrastructuren (denk bijvoorbeeld aan het Pop-up Theater van Studio 100 in Puurs) toelaten om meer mensen te ontvangen dan in de regels is vastgelegd, als het gaat om een zittend publiek en als er ook overleg is met de bevoegde minister(s), een viroloog en als verder de protocollen kunnen nageleefd worden. Voetbalstadions en concertzalen die ook met een groter publiek de social distancing kunnen garanderen, zullen zo’n uitzondering kunnen krijgen. 

Bron: HLN 30/06 via License2Publish - Photo: iStock

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Sofie  Remmery [Parfie]
Sofie Remmery [Parfie]
Expert|2020-06-30 - 21:05u

"Een familiefeest in de tuin valt dus niet onder die voorwaarden: dat blijkt voorlopig beperkt tot 15 personen. De achterliggende reden is dat evenementen georganiseerd door een professional een betere garantie bieden op het naleven van de protocollen."

--> Hoe zit dit dan bijvoorbeeld met een tuinfeest dat door een event professional in goede banen wordt geleid?

Lees ook

Datalek Ticketmaster: wat het betekent voor organisatoren van evenementen

Datalek Ticketmaster: wat het betekent voor organisatoren van evenementen

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties