Soepelere regels voor evenementen in België vanaf 1 juli

Soepelere regels voor evenementen in België vanaf 1 juli

De regels voor evenementen worden soepeler. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdagochtend beslist. De nieuwe coronaregels gelden vanaf 1 juli.


'Vanaf 1 juli mogen terug evenementen doorgaan met een maximum van 200 mensen binnen, projecten die buiten plaatsvinden mogen zelfs tot 400 mensen gaan. Er is een opschaling mogelijk 1 augustus naar 400 mensen binnen en 800 buiten, maar die beslissing komt er pas na overleg tussen de gewesten en de taskforce", schrijft De Standaard. Er gelden wel strikte voorwaarden zoals het toepassen van het ERM model. De website waarop je de vragenlijst van het ERM model kunt invullen zal eerstdaags gelanceerd worden. Dat bevestigen de betrokken partijen aan onze redactie.


Het sluitingsuur voor de horeca blijft één uur. Het nachtleven mag nog niet heropstarten. Nachtclubs en massa-evenementen zijn nog niet toegestaan. Feestzalen (tot 50 personen), congreszalen, ... mogen opnieuw openen. Voor trouwfeesten, recepties en catering geldt een maximum van 50 personen.Reactie vanuit de eventsector

De eerste reactie van woordvoerder Bruno Schaubroeck van de alliantie van vakverenigingen aan VRT Nieuws: "Wij horen een aantal goede zaken. Evenementen kunnen weer. Onze dank aan de politiek en de kabinetten. We merken in elk geval dat ons ERM model toegepast zal worden. Dat is zeer goed nieuws. Het model houd in dat je een aantal factoren moet invullen die dan aangeven of het evenement Covid-proof georganiseerd kan worden. Dat hebben we als sector zelf gemaakt en getoetst met Karel de Grote Hogeschool en virologen. Dat bewijst dat wij als sector een deel van de oplossing zijn en niet het probleem."


Wij horen een aantal goede zaken, wij merken in elk geval dat ons ERM model toegepast zal worden. Dat is zeer goed. Maaar er blijft onduidelijkheid.


"Dus zeer goed nieuws, de deur is weer open, maar we merken toch ook een aantal zaken die nog niet op orde zijn. We zien 200/400 personen vanaf 1 juli en vanaf augustus gaat dat aantal zelfs nog een stuk naar omhoog. Maar er blijft onduidelijkheid over bijvoorbeeld catering. We horen 50 personen catering, maar er mogen 200 mensen op een evenement zijn... Je kan moeilijk enkel een deel van de mensen eten geven. Dat lijkt ons totaal absurd. Bovendien zijn veel evenementen zonder catering inkomsten economisch onleefbaar. Tegelijkertijd blijven wij op onze honger zitten wat congressen en beurzen betreft, daar hebben wij letetrlijk heel dringend - vandaag - duidelijkheid over nodig zodat we naast het voorjaar en de zomer niet ook het najaar verliezen. We hadden meer verwacht, er zijn toch nog 2 of drie belangrijke agendapunten", besluit Bruno.


Het ERM bewijst dat wij als sector een deel van de oplossing zijn en niet het probleem.Feestzalen en trouwsector: "Onlogisch!"

Zelfstandigen organisatie NSZ vind de maatregelen onlogisch: "Feestzalen vragen zich af waarom zij maar 50 mensen mogen ontvangen voor bijvoorbeeld een trouw, maar evenementen wel al toegelaten zijn met 200 mensen binnen en 400 buiten vanaf 1 juli. Wat is het verschil tussen een eenmalig trouwfeest en een eenmalig evenement? Waarom dat onduidelijk onderscheid? Dat is niet logisch."In speciale gevallen kunnen evenementen met meer dan 800 man in augustus

Als alles goed verloopt zullen in augustus evenementen kunnen doorgaan met maximaal 400 personen binnen, en met 800 buiten. Maar voor bepaalde evenementen kan een uitzondering worden gemaakt. "Wanneer de accommodatie, de zaal, of het stadion toelaat om meer mensen te ontvangen met respect voor de afstandsregels, zullen die organisatoren bij de overheid terecht kunnen om hun dossier te verdedigen", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Ze kunnen dan eventueel toelating krijgen om boven die aantallen uit te stijgen. Dat vergt dus een dossier waarover een beslissing moet vallen, dossier per dossier", klinkt het.

Bron: De Standaard, VRT Nieuws, HLN

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

karin troffaes [Kodiak]
karin troffaes [Kodiak]
Expert|2020-06-24 - 17:03u

Het is ronduit grotesk dat ze een heel groot deel van onze sector gewoon doodzwijgen !
In het buitenland worden beurzen terug toegelaten (mits corona-proof) vanaf juli/september.
Het moet ook kunnen bij ons !

Luc Provost [Cultuurcentrum Maskerade - Kantschool Mater]
Luc Provost [Cultuurcentrum Maskerade - Kantschool Mater]
New|2020-06-24 - 18:58u

Leuk te horen. Maat is er ook rekening gehouden met de kleine cultuurcentra, waar er maar 200 man binnenkan? Als zij de reglementen moeten volgen dan kan er amper 50 man in de zaal. Misschien toch eens bekijken. Niet logisch dat er op vliegtuigen 200 man bij elkaar mogen met mondmaskers voor vluchten van twee uur en meer? daar waar in kleine zalen dit niet kan voor een optreden van amper anderhalf uir

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties