Pakkend betoog voor eventsector in de Kamer

Pakkend betoog voor eventsector in de Kamer

Bruno Schaubroeck sprak vandaag, namens de alliantie van Belgische Event Federaties, de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers toe waar een aantal wetsvoorstellen besproken worden om de culturele, de artistieke en de evenementensector te helpen.


Het werd een pakkend betoog dat treffend de noden van onze sector beschrijft, maar ook duidelijk maakt hoe diepgeworteld onze bijdrage aan de maatschappij is. Bruno doet namens ACC, BECAS/UPT, BESA en FEBELUX concrete voorstellen om onze sector door deze moeilijke tijd te helpen.


De volledige speech lees je hier:Beste volksvertegenwoordigers,


Wij kennen elkaar,

De leden van deze commissie kennen onze sector bijzonder goed

Vaak in verkiezingstijd maar ook op andere momenten

Zijn wij het die u helpen

We geven u naast het podium de micro aan

We lichten u uit op het podium

We geven u een podium om 'uw ding' te doen.

Dat kan nu even niet.


Wij zijn met 80.000 in onze sector. 40.000 werknemers en 40.000 mensen in andere statuten. Mensen met veel veerkracht, energie en talent. Meer dan 3.000 bedrijven, vaak heel kleine structuren, èchte Belgische KMO's. Het grootste bedrijf in onze sector telt geen 200 voltijdse werknemers.


De waarde van onze bedrijven zijn de mensen, the human capital, die moeten we beschermen. Als de mensen de bedrijven verlaten - of moeten verlaten - zijn veel van onze bedrijven hun waarde kwijt.


Onze mensen zijn bijzonder weerbaar en flexibel, dat hebben we bewezen naar 9/11, na de bankencrisis in 2008 en ook na de bomaanslagen in Parijs en Brussel. We werken steeds in de schaduw, en zijn dag en nacht in de weer.


Onze sector is als eerste geraakt door het Covid 19 virus. Er mochten geen events plaatsvinden van meer dan 1.000 personen, en 24u later geen events. Onze bedrijven werden niet verplicht gesloten, maar onze diensten werden verboden.


Wij zijn een ongekende sector, onze sector is de schakel tussen economie - cultuur - sport - entertainment en horeca. En toch hebben we geen vakminister...


Wij zijn een kerngezonde en dynamische sector. 2018, 2019 waren fantastische jaren, 2020 was veelbelovend. Data van Graydon tonen aan dat de hoeveelheid en diversiteit aan kleine kmo's ervoor zorgt

dat dit één van de gezondste sectoren van het land is. In de internationale event-scene zijn onze Belgische KMO's wereldtop.


Dag en nacht, de wereld rond, of het nu de Olympische Spelen betreft of een productlancering bij in de buurt, 'the show must go on'.


Onze kleine kmo’s, zonder grote cashbuffers, zijn kwetsbaar. De cijfers tonen aan dat 90% van de bedrijven in de sector risico loopt op faillissement tijdens deze crisis.


Elk event heeft een maandenlange voorbereidingsperiode, die ook impact heeft op de heropstart. Als er eerstdaags geen duidelijkheid komt, dan zullen er vanaf begin september geen beurzen of bedrijfsevents doorgaan.


Elk event - en dat zijn er 70.000 per jaar in België alleen - heeft minstens 9 leveranciers. Die allemaal afhangen van hetzelfde 'eventbudget'. De organisator, de zaaleigenaar, het licht- en geluidbedrijf, de cateringmensen, de decorateur, de losse medewerker, de artiest, tot en met de werkstudent. Doordat het geld niet binnenkomt bij de organisator is er een enorm cashflow probleem ontstaan in de sector.


We zijn een sector waarbij bedrijven vandaag concurrent zijn, morgen collega’s voor een grote job en de dag nadien zelfs leverancier van elkaar.


Onze sector kent 3 seizoenen, het voorjaar, de zomer, en het najaar. Voor de bezoekers een andere ervaring, voor ons een zelfde job. Festivals in de zomer zijn zeer zichtbaar en gemediatiseerd, maar er zijn nog veel meer roadshows, vakbeurzen, bedrijfsevents en dergelijke in België. Tot 200 'eventbelevingen' per dag, elke dag opnieuw. Elk weekend, elke feestdag.


Einde maart werden de leden van onze sector bevraagd door de Karel De Grote Hogeschool, de eventagencies gaven aan tegen een omzetverlies van 1,3 miljard € aan te kijken, de toeleveranciers tegen een gecummuleerd verlies van 3,6 miljard €, er is gewoon 5 miljard € weg uit onze sector. We zijn intussen 2 maand later. Veel van onze mensen stonden klaar om Europa door te trekken met materiaal voor sport, festival & muziektours. Ook deze zijn nu allemaal geannuleerd. Het verlies loopt enkel verder op.


Onze sector is niet goed - zeg maar slecht - georganiseerd, we hebben op vandaag geen uniform paritair comité, geen uniforme Nace Codes en weinig cijfermateriaal. Maar we leren snel! Het dossier 'Paritair Comité voor de eventsector' is klaar om ingediend te worden bij de FOD WASO. We vragen u nu reeds om ons hierin te steunen.


Een gemiddeld event heeft minstens 3 maand voorbereiding nodig, onze klanten betalen op 60 dagen. U zal begrijpen dat wij dringend perspectief vragen voor onze sector, zeker als u weet dat - zelfs in dat geval - er nog 5 maand nodig zijn om onze bedrijven financiële zuurstof te geven.


Wat wij vragen is perspectief en vooral maatregelen om hier 'al werkend' uit te geraken en ons human capital te beschermen.


Want dat is wat wij als sector zullen doen, zullen moéten doen, al werkend hieruit geraken. We nemen de dingen graag in handen.


Dat hebben wij als sector intussen zelf gedaan.


Wij hebben een tool ontworpen het ERM, Event Risk Model, een model, wetenschappelijk onderbouwd door de Karel De Grote Hogeschool die intussen voorgelegd werd aan de GEES. Het model moet het veilig en gecontroleerd organiseren van bepaalde types events terug - voorzichtig - toelaten.


De nervositeit in ons land neemt toe, ook in onze sector. Maar zonder Covid 19 zou dit ook het geval geweest zijn, de Rode Duivels zouden volgende maand het EK spelen, het land zou vol staan met podia, schermen, licht & geluid, en onze mensen wiens passie het is om mensen samen te brengen zouden in de schaduw blij genieten van het land dat feest viert.


Wij danken u oprecht om hier aanwezig te mogen zijn, maar vragen concreet om volgende maatregelen in overweging te nemen voor onze sector:


Voor de werknemers in onze bedrijven

  • Uitbreiding en verlenging van de systeem van de technische werkloosheid wegens overmacht minstens tot einde dit jaar, en idealiter tot en met april volgend jaar. Waarom een jaar verder? Heel simpel, de seizoensbedrijven die leven van de alom bekende kwalitatieve Belgische festivalzomer, staan een heel jaar on hold. Dit is voor de overheid de enige juiste en veruit interessante oplossing. Zoniet volgen er een hele resem faillissementen en reorganisaties ten koste van de werknemers.
  • Stelsel van terbeschikkingstelling moet op sectorniveau versoepeld worden. Op die manier kan de onderlinge solidariteit optimaal worden benut.


Voor zelfstandige freelancers & bedrijfsleiders

  • Verlenging van het overbruggingsrecht is absoluut noodzakelijk, gelijklopend qua timing met de technische werkloosheid.


Payrollers

  • Voor payrollers moet er een specifieke oplossing komen waarbij er naar een referentieperiode in het verleden gewezen kan worden voor het verlies van werk in deze seizoenen. Zonder dergelijke oplossing zullen de vele payrollers in onze sector vroeg of laat aankloppen bij het OCMW.


Voor al deze mensen moeten we kijken naar de termijn. We zijn er nog niet uit, lang niet, voor velen zou het wel eens een jaar zonder activiteit kunnen zijn.


Algemeen

  • Gezien de opgedroogde cashflow in onze sector moet er een structureel uitstel komen van betalingen van BTW, sociale bijdragen alsook vennootschapsbelastingen komen.
  • Er dient een garantiefonds te komen vanuit de overheid voor bedrijven in onze sector tov hun toeleveranciers, in het bijzonder freelancers en payrollers als schuldeisers. Als de organisator niet betaald wordt, moeten alle leveranciers ook wachten op hun geld. Het garantiegedeelte is belangrijk om alle partijen te beschermen. We hadden iedereen nodig en we zullen iedereen ook nodig hebben in de toekomst.
  • Steun van de banken die de bedrijven in onze sector moeten steunen. We moeten voorkomen dat banken zich verplicht zien om bedrijven extra garanties te vragen voordat er sprake kan zijn hulp vanuit de bankensector naar de bedrijven. Een put vullen met een andere put, leidt enkel tot grotere putten.


Beste volksvertegenwoordigers, ik wil afronden, met te wijzen op de maatschappelijke waarde van evenementen in de aller-ruimste zin van het woord. Evenementen zijn emotie, brengen mensen samen, er ontstaan vriendschappen en nieuwe liefdes. We zorgen voor cohesie in de samenleving, zijn een essentiële tool en boost voor de economie, vaak brengen we het met een feestelijk randje, ja, we zitten vaak op de eerste rij voor een goed feestje.


We hopen dat in de nabije en verre toekomst op een veilige manier samen terug te kunnen doen.


Maar nu rekenen de vele werkkrachten in de coulissen op uw steun.


Bruno Schaubroeck

Woordvoerder Eventsector Alliantie

ACC - BECAS / UPT - BESA - FEBELUX

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Herlinde Vanhoorelbeke
Herlinde Vanhoorelbeke
New|2020-05-29 - 17:40u

Mooi!

Brigitte Janssens
Brigitte Janssens
New|2020-05-29 - 20:48u

Veel dank. Mooi en duidelijk verwoord toespraak deze namiddag aan onze volksvertegenwoordigers

Eric Tielemans [T&T Fireworks bvba]
Eric Tielemans [T&T Fireworks bvba]
New|2020-05-30 - 12:27u

Beste Bruno,
Bedankt ! Heel mooi, eerlijk betoog ! Nu met zijn allen hopen op snel resultaat ! Sterkte aan de hele sector.

Peter  Elsen
Peter Elsen
New|2020-05-31 - 12:37u

Fantastisch verwoord. Dank voor de inzet en steun voor de ganse sector

Luc Provost [Cultuurcentrum Maskerade - Kantschool Mater]
Luc Provost [Cultuurcentrum Maskerade - Kantschool Mater]
New|2020-06-01 - 17:44u

Goed geformuleerd. Bedankt

Sophie Van de Vorst
Sophie Van de Vorst
New|2020-06-01 - 18:43u

Als studente in een Master in Sport Event Management is het soms bang afwachten op welke beslissingen er de komende weken en maanden genomen zullen worden. Bijna afstuderen en de toekomst is even een groot vraagteken. Gelukkig toont dit betoog nogmaals hoe creatief en flexibel de sector is en dat geeft me hoop en moed om, wanneer ik afstudeer in september, er vol voor te gaan en erin te vliegen! Bedankt.

Mike Van Hooydonk [Inkart nv]
Mike Van Hooydonk [Inkart nv]
New|2020-06-02 - 06:42u

Proficiat mooi pleidooi voor de mooiste sector van het land! Simpel en logisch ... ze hadden beter de eventsectior opgeroepen om het land veilig te reorganiseren.... wij weten hoe de mensen juist te begeleiden en te sturen, daar neemt u uw drankje en daar neemt u plaats organiseren van veiligheid en structuur ziet in onze event-dna.... chaos zoals nu heb ik nog nooit op een event meegemaakt! Hopelijk komt de logica in onze samenleving terug.

Stefan Kerkhofs [The Fungroup bv]
Stefan Kerkhofs [The Fungroup bv]
New|2020-06-02 - 11:37u

Dank u wel Bruno en team.

  [Destrée Organisation]
[Destrée Organisation]
New|2020-06-02 - 11:58u

Schitterend! Bravo voor uw inzet.

Bart Rooms
Bart Rooms
New|2020-06-02 - 16:05u

on point !

Geert Vandenbon [Pinguin Productions bvba]
Geert Vandenbon [Pinguin Productions bvba]
New|2020-06-03 - 11:02u

Straf! Mooie, speech, Bruno! De juiste motivering op het juiste moment, hopen we.

Lees ook

Save the date: Familiarity Day in Antwerpen op 15 november

Save the date: Familiarity Day in Antwerpen op 15 november

3x feature-release: eventplanning op een hoger niveau

3x feature-release: eventplanning op een hoger niveau

Boek je meeting of teambuilding in Oostende en Meet in Oostende trakteert op garnaalkroketten!

Boek je meeting of teambuilding in Oostende en Meet in Oostende trakteert op garnaalkroketten!

Advertenties