Volgens mij zijn ze de beurzensector gewoon vergeten

Volgens mij zijn ze de beurzensector gewoon vergeten

COLUMN - Sinds enkele weken kennen we een geleidelijke heropstart van de economie. Eerst de industrie. Een week later de winkels. Nu de contactberoepen. En een eerstvolgende aankondiging van eventuele nieuwe versoepelingen is ten vroegste voorzien voor 8 juni.


“Alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve events zijn verboden tot 30 juni” sprak eerste minister Wilmès op de persconferentie na de laatste Veiligheidsraad. Eerder was het doek al gevallen over massa-events à la Tomorrowland, Rock Werchter of voetbalmatchen, en dat tot zeker 31 augustus.


En dat is het nu net: Beurzen zijn helemaal geen massa-events! Beurzen maken dan wel deel uit van de veel bredere eventsector samen met concerten, corporate events, congressen, personeelsfeesten, teambuildings, festivals, seminars en privéfeesten zoals huwelijken of babyborrels, ... ze zijn toch anders. Die eventsector mag dan wel zeer gefragmenteerd en piramidaal georganiseerd zijn (waarmee wordt bedoeld dat achter een eventbureau heel veel andere toeleveranciers zitten, die op hun beurt weer met zelfstandigen in bijberoep en freelancers naast vast ingeschrevenen kunnen werken), zo ook bij de beurzensector. 


Bij massa-events denkt men spontaan aan de boven reeds aangehaalde festivals, grote concerten, tot de nok gevulde Boudewijnstadia tijdens Memorials of memorabele voetbalmatchen. Terecht. Maar beurzen zijn geen massa-events.


De beurzensector legt zichzelf – met het oog op een heropstart vanaf het najaar (want het voorjaar en de zomer zijn sowieso verloren) – strikte veiligheidsmaatregelen op. Temperatuurscan, ontsmetting met alcoholgel en handen wassen bij het binnentreden. Een aparte in- en uitgang. Mondmaskers zowel voor exposant als bezoeker. Een verplicht te volgen éénrichtingsverkeer binnen de hal om bezoekers zo weinig mogelijk elkaar te laten kruisen. Gangen van minimum 4 m breed (een ruime anderhalve meter dus naast, voor en achter). Bij Brussels Expo wordt zelfs geïnvesteerd in bacteriedodende UV-C technologie. Catering gebeurt enkel met voorverpakte produkten die je enkel cashless kan betalen. Tickets worden enkel online gekocht. Dus geen cash geldtransacties, maar ook traceerbaarheid van aanwezigen. Organisatoren zijn bereid om met timeslots te werken van gemiddeld 4 uren (4 is immers de gemiddelde duur van een beursbezoek). Permanente monitoring van hoeveel bezoekers op dat moment binnen zijn. De regel van 1 persoon per 10 m² kan ook hier de norm zijn.


De beurzensector kan dit technisch en logistiek allemaal aan én is hier toe bereid zolang er van covid-19 sprake is.


Een beurs organiseer je echter niet van vandaag op morgen. Daar kruipt veel voorbereidend werk in: exposanten prospecteren, bezoekers- en mediacampagne lanceren, logistiek alles voorbereiden, … Als de zwaar getroffen horeca op zondag groen licht krijgt om open te gaan, hebben ze bij wijze van spreken op maandag reeds volk en inkomsten. Niet zo bij beurzen.

De beurzensector heeft minstens 3 maanden voorbereidingstijd nodig. En aangezien we graag begin september onze business willen heropstarten, moeten we dus begin juni groen licht krijgen. Elke dag zonder duidelijk perspectief, regent het annulaties. Een beurs annuleren die in oktober door gaat is vandaag een annulatie in het ijle.


Maar weet ook dat beurzen katalysatoren zijn van de economie zowel voor industrie maar vooral voor KMO’s. Ze genereren omzet zowel bij bestaande klanten als bij nieuwe prospecten. Ze geven de economie maw een boost. Dat is van oudsher zo, dat zal nu niet anders zijn.


Al beseffen we dat er bij de heropstart minder bezoekers zullen zijn. De onzekerheid rond eventuele besmetting knaagt, bij iedereen. Sommigen zullen er meteen opnieuw staan. Anderen zullen dan weer enkel komen als alle veiligheidsmaatregelen genomen zijn, nog enkelen pas als er een vaccin is.


In Duitsland – beurzenland bij uitstek – kennen ze maar al te goed de kracht van beurzen. Wellicht daarom krijgen ze daar groen licht om vanaf 30 mei in bepaalde Länder opnieuw door te gaan. In Nederland en Engeland idem.


En dan gaan er stemmen op dat het “nieuwe normaal” – het door Peter Hinssen gelanceerd begrip dat nu door allerhande experten gemakshalve de post covidperiode dekt – er een zal zijn van virtuele beurzen. Ik geloof ook wel in hybride events (een combinatie van fysieke en virtuele aanwezigheid) in de toekomst. Maar ik geloof nooit dat het DNA van beurzen: het beroeren van onze zintuigen en het face to face direct contact, kan vervangen worden door een compleet virtuele beurs. Dat is als de cichorei in oorlogstijd; lekker voor even, maar Ersatz bij gebrek aan echte koffie.


Je leest het dus goed: Beurzen geven onze economie een broodnodige boost - zelfs al zullen er misschien in eerste instantie minder bezoekers komen - en zijn bereid tot autoregulerende veiligheidsmaatregelen. Maar tot nu toe ontbreekt het groene licht van de overheid om de sector in het najaar opnieuw te kunnen opstarten. Terwijl de tijd dringt als we ons najaar willen redden. 


Ook onze sector heeft perspectief nodig. Ook wij hebben nood aan hoop. Volgens mij zijn ze de beurzensector gewoon vergeten op de laatste Veiligheidsraad. Hadden ze dat papiertje niet meegenomen naar de persconferentie. En wachten ze nu tot die van 8 juni om ons dat verlossend uitzicht te geven...

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Very Food Catering
Very Food Catering voorziet je in een bordje kleur
Very Food Catering|
22 February 2024

Smaken en kleuren die samenkomen op een bord! We zorgen graag voor een onvergetelijke culinaire ervaring. 🌈🍴⁠

Very Food Catering geeft een heel eigen invulling aan catering. Het doel: alle zintuigen veroveren.

Intense lekkere smaken en geuren, gecreëerd met kwaliteitsproducten.

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Hoe minder hard werken bij je volgende event?

Hoe minder hard werken bij je volgende event?

Maak je klaar om het eventplanner.eco-label te behalen

Maak je klaar om het eventplanner.eco-label te behalen

ID&T stapt voor grote festivals over van Heineken naar AB Inbev bier

ID&T stapt voor grote festivals over van Heineken naar AB Inbev bier

Advertenties