3.000 euro steun voor Belgische eventbedrijven en zelfstandigen

3.000 euro steun voor Belgische eventbedrijven en zelfstandigen

De Vlaamse regering wil zo veel mogelijk ondernemingen laten doorwerken tijdens de coronacrisis. Daarom voorziet ze een 'compensatiepremie' van netto 3.000 euro voor wie ondanks zware verliezen blijft werken. In Nederland wordt druk onderhandeld over een soortgelijke premie, maar werd vooralsnog nog geen compromis bereikt.


Die compensatiepremie komt er naast de Vlaamse 'hinderpremie' van 4.000 euro voor bedrijven en winkels die moesten sluiten. De compensatiepremie moet ondernemers motiveren om aan het werk te blijven, ook in moeilijk vaarwater. Ondernemers krijgen een belastingvrije premie van 3.000 euro als hun omzet tussen halfweg maart en eind april minstens 60 procent is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 


Daarbij denkt de regering speciaal aan de evenementensector, aan freelancers of aan medische beroepen (kinesisten, tandartsen, psychologen,...) die nu nog enkel dringende interventies mogen doen.


We zetten alles voor je op een rij:Hoeveel bedraagt de corona compensatiepremie?

  • 3.000 euro als je zelfstandige in hoofdberoep bent of zelfstandige in bijberoep en door de hoogte van je inkomen sociale bijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep. 
  • 1.500 euro als je als zelfstandige in bijberoep een inkomen hebt tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro OF zelfstandigen in bijberoep bent die verplicht moeten sluiten. In beide gevallen is er een extra voorwaarde: deze premie geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.Welke zijn de voorwaarden om de premie te kunnen krijgen?

  • je omzetverlies is minstens 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De referentieperiode is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020. 
  • voor starters wordt er gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan.
  • voor de ondernemingen in de vorm van een vzw is de compensatiepremie ook mogelijk, op voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.
  • als je meerdere vestigingen / exploitatiezetels hebt, is er een maximum van 5 premies per onderneming.


De premie kun je binnenkort aanvragen via Vlaio:

www.vlaio.be/nl

Bron: VRT, Unizo

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe creëer je de beste sfeer op je evenement?

Hoe creëer je de beste sfeer op je evenement?

BluePoint Antwerpen: seminarie- en eventlocatie met uniek dakterras

BluePoint Antwerpen: seminarie- en eventlocatie met uniek dakterras

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

Congreshacks: 3 essentiële tips voor een goede voorbereiding van je event

Advertenties