Trouwfeest zonder je bankrekening te plunderen?

Trouwfeest zonder je bankrekening te plunderen?

Vrees je als bruid en bruidegom bankroet te zijn na je trouwdag? Dat hoeft niet. Gemiddeld spenderen Vlaamse koppels zo'n 16.750 euro aan hun trouwfeest. Dat is een behoorlijke bedrag. Maar toch kan je, zelfs met een bescheiden budget, een prachtige dag organiseren.

 

Mint&Memories geeft je een aantal tips om met een beperkt budget aan de slag te gaan:

 

 

1. Foto's en video's

Dit is nou de enige kostenpost, waarin je niet zou mogen besparen. Ik ken geen enkel bruidskoppel dat spijt heeft dat het foto's of een film heeft. Vind je een professionele fotograaf te duur, vraag dan een student fotografie of een amateurfotograaf, wiens stijl bij jullie huwelijk past. Een andere mogelijkheid is om sociale media te gebruiken om de smartphonefoto's en -filmpjes van jullie gasten te verzamelen. Maak een hashtag aan op Twitter en Instagram en laat de technologie de rest doen.    

 

 

2. Trouwvervoer

Sommige van mijn bruidskoppels willen geen geld spenderen aan ceremoniewagens. Bijvoorbeeld omdat ze bij wijze van spreken, onder de kerktoren trouwen of omdat er nauwelijks verhuurders zijn, die je zélf achter het stuur laten kruipen. Ik raad hen altijd aan om eens rond te kijken in hun omgeving. Heeft je baas misschien een dure Bentley? Of misschien wil die goede vriendin haar Mini Cooper wel uitlenen voor een dag? Voor jullie een mooi geschenk en voor haar achteraf een paar mooie foto's.   

 

 

3. Muziek

Een goede DJ maakt je avondfeest. Toch is hij niet zaligmakend, want met de moderne technieken der iPods en CD's, kan je zelf voor ambiance zorgen. Nog leuker: vraag je gasten op voorhand wat ze graag willen horen en brandt dit op CD's. Wil je toch life-muziek, weet dan dat een DJ altijd goedkoper zal zijn dan een bandje. En misschien is er wel een oom of neef, die wat goede platen achtereen kan zetten en zich mee wil inzetten voor je dansfeest?      

 

 

4. Bloemen

Behalve de trouwfeestlocaties, zijn bloemen vaak de grootste hap uit je huwelijksbudget. Ze brengen sfeer en bepalen mee het thema. Wie veel bloemen wenst, beperkt zich bij voorkeur tot seizoensbloemen of herbruikt de bloemen uit de ceremonie voor in de feestzaal. Wie zich niet wil blauw betalen aan een bruidsboeket, kan opteren  voor een bruidsboeket met slechts twee bloemsoorten of slechts één bloem.  

 

 

5. Catering

Overweeg of de volgende items belangrijk voor je zijn. Een diner met avondfeest? Een groot gezelschap voor het dansfeest? De duurste wijnen? Een driegangenmenu? Champagne? Een huizenhoge bruidstaart? Nee? Gelukkig, want een receptie met kleine hapjes, een select gezelschap voor het dansfeest, cava en schuimwijn, een buffet en (zelfgemaakte) cupcakes zijn minstens even leuk en goedkoper! Opteer voor een BBQ of tapa's in je eigen tuin en bespaar niet op sfeer - wel op je catering budget ! 

 

 

6. De locatie

Een trouwlocatie maakt 40% uit van je totale budget. Zoek bewust naar zalen waar je geen zaalhuur moet betalen. Of huur een zaal, waar afname van catering niet verplicht is, maar waar wel alle benodigdheden aanwezig zijn voor de receptie of diner. Sommige locaties zijn op vrijdag of in de week goedkoper. Natuurlijk zal een kasteel á la Neuschwanstein duurder uitvallen dan een hoeve. En wie denkt dat thuis een avondfeest organiseren goedkoper is, heeft dat goed gedacht. Maar moet dan weer rekening houden met allerlei logistieke overwegingen.   

 

 

7. De droomdress

Op het internet wemelt het van de 'goedkope' naaisters. Het loont de moeite om offertes op te vragen. Heb je een jurk (bijvoorbeeld de oude trouwjurk van je moeder), laat die dan verstellen. Of laat een jurkje op maat maken - waarom niet een modelletje dat je ook na de trouwdag opnieuw kan aantrekken. Ik heb zelf(s) goede ervaringen met Chinese internetleveranciers voor een betaalbare trouwjurk.  Hou de salesperiode bij bruidwinkels in de gaten! Of ga shoppen buiten de bruidswinkels. Misschien kom je wel ergens op de Antwerpse Meir een leuk kleedje tegen, dat trouwallures heeft.   

 

 

8. Uitnodigingen 

Zelf ben ik grote fan van onlie drukservices. Voor de DIY-bruid een schat aan diverse ontwerpen en voor de niet-zo-geweldige ontwerpster in ons, snel gemaakt, snel verzonden en snel ontvangen tegen een zacht prijsje. Groot voordeel vind ik de mogelijkheid om de lijn van je uitnodigingen door te trekken in je menu's, save-the-dates en plaatskaartjes. Wie postzegels wil uitsparen, steekt de uitnodigingen van een gast bij jou  in de buurt in diens brievenbus. Niks mis mee en je bent meteen zeker dat ie juist zit. Een DIY-bruid met ballen maakt zelf haar uitnodigingen.  

 

Dit waren alvast acht kostenposten, waarop je als budgetbewust bruidskoppel kunt besparen. Mint&Memories heeft deze en nog veel meer tips om jouw huwelijksbudget in evenwicht te houden.

Lees ook

Zo maak je mensen enthousiast voor je event

Zo maak je mensen enthousiast voor je event

The Fungroup presenteert het Fun-Wheel 15m reuzenrad

The Fungroup presenteert het Fun-Wheel 15m reuzenrad

Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

Advertenties