ETC eist heropening eventsector in Nederland tegen 11 maart

ETC eist heropening eventsector in Nederland tegen 11 maart

Na 2 jaar hebben evenemententoeleveranciers er genoeg van. Het Nederlandse Evenementen Toeleveranciers Collectief (ETC) mist perspectief en eist heropening van de sector uiterlijk 11 maart 2022 en bij annulering door de overheid 100% vergoeding van ATE- en TRSEC-regeling.


"Het feit dat eventleveranciers geen idee hebben wat hun toekomstperspectief is, is niet meer aanvaardbaar. De overheid moet nu de sector duidelijkheid geven en per 11 maart de sector open durven te stellen. Perspectief voor de sector is noodzakelijk om te kunnen overleven."

 

"De medische noodzaak, waar het in de basis allemaal om draaide, is er inmiddels niet meer en evenementen moeten daarom volledig worden vrijgegeven en opengesteld, zonder enige beperking op bezoekersaantallen en zonder 1,5 m afstand of verplichte zitplaatsen, zodat festivals, evenementen en feesten weer kunnen plaatsvinden. Het is niet meer verkoopbaar dat onze branche nog steeds gesloten is. Het draagvlak voor deze zwaarwegende maatregelen is volledig verdwenen!"

 

Daarnaast roept het ETC de overheid op om de in het leven geroepen regelingen TRSEC (Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19) en de ATE (Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen) per direct aan te passen. "Deze regelingen zouden de evenementensector moeten helpen. Echter met de voorwaarden, zoals deze nu gesteld zijn, is het eigen risico voor organisatoren veel te groot. Organisatoren hebben niet meer de reserves om 10% of 20% risico te dragen."


De voorwaarden hiervoor zijn bij annulering vanuit overheidswege dat: 

  • in Q1 2022 organisatoren 10% van de annuleringskosten zelf moeten betalen;
  • vanaf Q2 2022 organisatoren zelfs 20% van de annuleringskosten zelf moeten betalen. 

"Met deze invulling van de regelingen durven vele organisatoren geen overeenkomsten te sluiten met toeleveranciers, omdat zij financieel niet bij machte zijn om dit risico te lopen."


"De TRSEC en de ATE zijn in basis goede regelingen die goed zouden kunnen werken. Alleen doordat de branche al 2 jaar bijna volledig gesloten is, heeft niemand meer vet op de botten om deze risico's te dragen. De regeling moet per direct opgetrokken worden naar 100% vergoeding. Wanneer de vergoeding bij annulering door overheidsmaatregelen op 100% wordt gezet kan de evenementensector veilig en verantwoord starten met de voorbereidingen van de evenementen. Evenementen waar de maatschappij zo'n enorme behoefte aan heeft!"

 

"Organisatoren en evenemententoeleveranciers hebben elkaar keihard nodig. Zeker nu. Echter met deze risico's wordt het herstelvermogen van de branche en de relatie tussen organisatoren en evenemententoeleveranciers enorm onder druk gezet. Organisatoren willen voorbereiden en geen overeenkomsten sluiten, waardoor toeleveranciers niet kunnen starten met voorbereidingen door niet gesloten overeenkomsten."

 

"Sinds 10 maart 2020 zit de evenementensector in een bijna volledige lockdown, en dus ook de evenemententoeleveranciers. Zij hebben hun bijdrage voor de maatschappij nu meer dan gedaan. Nu wordt het tijd dat de overheid haar verantwoording neemt en de sector volledig heropent per 11 maart 2022."

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Word erkend eventplanner.net partner: certificeer je eventbedrijf in onze event software

Word erkend eventplanner.net partner: certificeer je eventbedrijf in onze event software

Van aanname naar actie: samenwerken aan toegankelijke evenementen

Van aanname naar actie: samenwerken aan toegankelijke evenementen

Sphere breidt uit: Abu Dhabi krijgt tweede iconische eventlocatie ter wereld

Sphere breidt uit: Abu Dhabi krijgt tweede iconische eventlocatie ter wereld

Advertenties