Nederlandse organisatoren 'schijteziek' na strengere coronamaatregelen

Nederlandse organisatoren 'schijteziek' na strengere coronamaatregelen

Volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus heeft de Nederlandse regering de coronamaatregelen veel te snel versoepeld. "De situatie is dramatisch", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.


Het aantal besmettingen is in Nederland op één week tijd verzevenvoudigd. Het land stevent af op een code donkerrood, waardoor reizen opnieuw moeilijker zou worden. De regering voelde zich genoodzaakt om in te grijpen. Maar door de strengere maatregelen zitten de horeca en evenementensector nu met de handen in het haar. 


Gisteren kondigde de Nederlandse regering aan dat het land opnieuw strengere maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Vanaf vandaag gaan discotheken en nachtclubs weer dicht. Er komt een sluitingsuur voor de horeca tussen middernacht en 6 uur. Horecabezoek mag enkel nog met een vaste zitplaats en op anderhalve meter afstand. 


Ook evenementen, zoals festivals, concerten en sportwedstrijden worden aan banden gelegd. Meerdaagse evenementen mogen al zeker tot 14 augustus niet doorgaan. Op ééndaagse evenementen moet net als in de horeca anderhalve meter afstand gehouden worden en moeten mensen een vaste zitplek krijgen.

 


"Testen voor toegang" heeft niet gewerkt

In Nederland waren de maatregelen veel soepeler dan in België. Het was wel de bedoeling dat mensen een negatieve coronatest zouden voorleggen bij evenementen waar geen afstand gehouden kon worden. Dat 'testen voor toegang'-beleid heeft niet gewerkt, zegt Osterhaus. 


"Dat is ook heel moeilijk als je dat zo massaal gaat doen. Als 10 procent van de mensen valsspeelt en daar zitten superverspreiders tussen, dan gaat het virus heel makkelijk rond", zegt hij. Ook de vaccinatiegraad ligt in Nederland nog niet hoog genoeg. "Ze hebben veel te snel gedacht dat we er waren en dat het allemaal weer los kon. Dat was compleet fout." 


Ze hebben veel te snel gedacht dat we er waren en dat het allemaal weer los kon. Dat was compleet fout. - Viroloog Ab Osterhaus


Volgens Osterhaus komt het vooral door het onverantwoord gedrag van jongeren dat het aantal besmetting weer de hoogte ingaat.


Osterhaus roept de Nederlandse jongeren op om zich aan de regels te houden en zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. "Anders zullen ze er zelf het meeste last van krijgen. Door de strengere maatregelen komt hun vakantie in gevaar", zegt hij. Maar ook in de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu vooral jongeren. "Een klein percentage van de besmette jongeren ontwikkelt langdurige COVID." 



Festivals geannuleerd

Ondertussen zitten de Nederlandse horeca en evenementensector met de handen in het haar. Verschillende festivals die dit weekend zouden plaatsvinden hebben alles geannuleerd. Het is meestal niet meer mogelijk om het terrein nog anders te gaan inrichten, zodat iedereen anderhalve meter afstand kan houden. 


"Ik ben er echt schijtziek van", zegt Jeroen van Broekhoven, de organisator van het Secret Forest Festival aan de Nederlandse zender NOS. Het festival zou vandaag in het Groningse Stadskanaal plaatsvinden. Op vijf podia zouden 46 artiesten optreden. "We hebben ze allemaal afgebeld."


"De opdracht is om af te breken. We kunnen niks, we mogen niks", zegt van Broekhoven.


"De teleurstelling van de eeuw", zo omschrijft de organisator van het Guilty Pleasure Festival in Amsterdam het gevoel dat ze nu hebben. "Na lang wachten, keihard knokken en een maand met veel passie en liefde ons kindje plannen en opbouwen, voelt dit onbeschrijflijk pijnlijk."


Het is een onmogelijke situatie - Organisatoren van Lowlands


De maatregelen gelden alvast tot 14 augustus. Dat brengt ook Lowlands in gevaar, het grootste festival van Nederland. Dat vindt plaats van 20 tot 22 augustus, hetzelfde weekend als Pukkelpop in ons land. 


"Dit is een onmogelijke situatie", zeggen de organisatoren. "We gaan pas half augustus weten of het festival kan doorgaan. We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden. Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leveranciers houden personeel en materialen beschikbaar en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn. Daarom is er nu duidelijkheid nodig van de overheid en niet pas half augustus."


Ook vanuit de horeca is er kritiek op de beslissing van de regering. "Het kabinet slaat een flater", zegt Johan De Vos van Horeca Breda in "De ochtend" op Radio 1.

Bron: VRT 10/07 via License2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Maak je event onvergetelijk met de congrescoaches van Jaarbeurs

Maak je event onvergetelijk met de congrescoaches van Jaarbeurs

Het TTPE-schip vaart verder met drie kapiteins

Het TTPE-schip vaart verder met drie kapiteins

Ontdek een uniek Business & Event Center in het duitstalige gedeelte van de provincie Luik (België)

Ontdek een uniek Business & Event Center in het duitstalige gedeelte van de provincie Luik (België)

Advertenties