Resultaten Fieldlabs: "Deze zomer events mogelijk tot 100% normale aantal bezoekers"

Resultaten Fieldlabs: "Deze zomer events mogelijk tot 100% normale aantal bezoekers"

Met de juiste maatregelen kunnen evenementen deze zomer 50 tot 100 procent van het normale aantal bezoekers toelaten. Dat stelde hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss op een persconferentie van Fieldlabs Evenementen in Den Haag. "Onze conclusie is dat er veel meer mensen bij aanwezig kunnen zijn dan er tot nu toe in de routekaart van de overheid staat."


Fieldlab Evenementen is een samenwerking tussen verschillende Nederlandse organisaties in de evenementenbranche en vier ministeries. De afgelopen maanden zijn er 24 testevenementen gehouden waarbij 60.000 bezoekers waren, onder meer een interland van het Nederlands elftal, een festival in Biddinghuizen en verschillende bijeenkomsten in theaters, poppodia en congrescentra. Ook het songfestival in Rotterdam was een Fieldlab. 


Bij de experimenten moest het publiek zich vooraf en achteraf laten testen. Lang niet iedereen bleek de achteraf-test ook te doen. Tijdens de evenementen hoefde het publiek zich niet aan de 1,5 metermaatregel te houden, de bezoekers werden verdeeld over verschillende bubbels. Het onderzoek was er onder meer op gericht in kaart te brengen waar de bezoekers elkaar vooral tegenkomen en waar de risico's liggen. 



Risiconiveau

Volgens Voss wijzen de uitkomsten uit dat er meer mensen naar evenementen kunnen dan tot nu toe door de overheid wordt toegestaan. "Tijdens het hoogste risiconiveau zou dat tot vijftig procent van de capaciteit kunnen. Als het epidemieniveau op zorgelijk staat, zou het zelfs toch tot 100 procent kunnen. Als er goede, specifieke maatregelen worden genomen."

Dat Fieldlabs Evenementen concludeert dat evenementen veilig zijn te organiseren, is niet verrassend. De vraag waarmee de organisatie aan de slag ging was niet óf de evenementen veilig kunnen worden gehouden, maar vooral hóe dat kan. Het project werd opgezet vanuit de evenementenbranche, maar naast Voss werkten ook andere wetenschappers mee, onder meer van de Universiteit Twente.



Testen, ventilatie, bezoekersstromen

De specifieke maatregelen waarop de onderzoekers duiden, gaan onder meer over toegangstesten, de juiste hoeveelheid ventilatie bij binnenevenementen en de bezoekersstromen bij buitenevenementen. Zo bleken bezoekers van een skybox bij een voetbalwedstrijd langer met verschillende mensen te praten dan de fans in een 'gewoon' publieksvak. 


Ook werd bezoekers bij een experiment drinken gegeven met fluorescerende druppels erin. Daarna moesten ze meezingen met verschillende liedjes. "Daaruit bleek dat de grote druppels vanuit de lucht al snel op de grond vallen. Ze halen de rug van de persoon voor je niet", stelde Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente. Bij die test was overigens een beperkt aantal personen aanwezig.


Het dragen van mondmaskers is een maatregel die maar bij sommige evenementen kan helpen. Op de tests bij festivals deden veel bezoekers hun mondmasker direct af.

Bron: HLN 27/05 via License2publish - Foto: Persfoto Eurovision, Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties