Live Nation onder vuur: wat betekent dit voor event organisatoren?

Live Nation onder vuur: wat betekent dit voor event organisatoren?

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een antitrustzaak aangespannen tegen Live Nation Entertainment, het bedrijf achter Ticketmaster. Deze zaak beschuldigt Live Nation van het misbruiken van hun dominante positie in de markt voor ticketverkoop. Dit nieuws is niet alleen relevant voor de Verenigde Staten, maar kan ook implicaties hebben voor andere markten en voor event organisatoren wereldwijd.


In 2010 nam Live Nation Ticketmaster over, een beslissing die hen een enorme macht gaf in de primaire ticketverkoop. Volgens de aanklacht van het ministerie van Justitie heeft deze macht Live Nation in staat gesteld om concurrenten te weren en artiesten te dwingen exclusief met Ticketmaster te werken. Dit heeft geleid tot hogere ticketprijzen voor consumenten.Wat eist het Ministerie van Justitie

De aanklacht eist verschillende maatregelen van Live Nation om de markt eerlijker te maken:


  • Afstoten van Ticketmaster: Live Nation moet Ticketmaster als een afzonderlijk bedrijf verkopen.
  • Verbod op anticoncurrentiegedrag: Live Nation mag geen exclusieve contracten meer afsluiten met artiesten of locaties.
  • Beperkingen op dynamische prijzen: Het gebruik van dynamische prijsstelling, waarbij ticketprijzen in realtime worden aangepast, moet worden beperkt.Wat betekent dit voor event planners?

Voor event planners kan deze rechtszaak een grote impact hebben. Een mogelijke afsplitsing van Ticketmaster van Live Nation zou kunnen leiden tot meer concurrentie op de ticketverkoopmarkt, wat gunstig kan zijn voor organisatoren. Dit kan immers resulteren in betere tarieven voor ticketverkoopdiensten en meer keuzevrijheid bij het selecteren van ticketverkooppartners. Bovendien zou een verbod op exclusieve contracten met artiesten en locaties de markt meer open en toegankelijk kunnen maken, waardoor kleinere en onafhankelijke event planners meer kansen krijgen om te concurreren.


De antitrustzaak tegen Live Nation kan dus grote gevolgen hebben voor de ticketverkoopmarkt, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook daarbuiten.

Bron: Photo: iStockphoto - Business AM & justice.gov

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Wie wordt beste eventbedrijf of -locatie van 2024?

Wie wordt beste eventbedrijf of -locatie van 2024?

De ultieme gids voor het vinden van eventlocaties voor eventplanners

De ultieme gids voor het vinden van eventlocaties voor eventplanners

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

Advertenties