Het einde van de festivalmunt? Wat zou dat betekenen voor jou als event organisator?

Het einde van de festivalmunt? Wat zou dat betekenen voor jou als event organisator?

De dagen van de festivalmunt zouden wel eens geteld kunnen zijn. Als event organisator ben je wellicht al op de hoogte van het nieuwe wetsvoorstel waarmee de EU wil regelen dat mensen altijd contant moeten kunnen betalen bij evenementen. Maar wat betekent dit concreet voor jou?


Het idee achter de festivalmunt is simpel: het biedt organisatoren een gestroomlijnde manier om transacties op hun evenement te faciliteren. Echter, voor vele bezoekers is dit systeem eerder een bron van frustratie geworden. Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen: "Ik heb nog muntjes over na het festival"? Daarnaast wordt er geklaagd over de ondoorzichtigheid van prijzen. Een biertje kan met festivalmuntjes opeens veel meer kosten dan je zou verwachten. Een lucratief verdienmodel voor sommige organisatoren.


Nederlands PvdA-Europarlementariër Paul Tang, direct betrokken bij de onderhandelingen van de nieuwe wet, wil dit anders zien. Zijn argument? Bezoekers moeten duidelijkheid krijgen over wat ze uitgeven en een eerlijke kans om hun geld volledig te besteden.


Dus wat kun je als organisator verwachten als dit wetsvoorstel wordt aangenomen? Allereerst een verandering in je huidige betaalsysteem. Als de festivalmunt verdwijnt, kan dit zorgen voor transparantere prijzen. Het kan echter ook een nieuwe uitdaging zijn in termen van cash management en veiligheid. Maar, zoals met elke verandering, biedt het ook kansen om te innoveren. Hoewel de wet nog gestemd moet worden, is het mogelijk dat deze in een andere richting evolueert. Denk aan een verplichting om overblijvende festivalmunten na afloop van je event kosteloos terug te betalen. Zo onderzocht de economische inspectie eerder de terugbetaalkosten van 3,5 euro die Werchter-bezoekers moeten betalen om geld op hun digitale polsbandje terugbetaald te krijgen.


Wat is jouw mening over de festivalmunt? Eens met de bezoekers? Of maakt het events onveiliger en net duurder?

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

  [Lasershows]
[Lasershows]
New|2023-09-11 - 10:33u

Nogal onduidelijk dit.
Sowieso MOET het mogelijk zijn om op een of andere manier met cash te betalen, ofwel rechtstreeks ofwel via een 1:1-omwisselsysteem.
Uiteindelijk is cash betalen een wettelijk recht. Aan welke grootheidswaanzin moet je als organisator leiden om je klant zomaar dit recht af te nemen? O, ja, het is makkelijker en "veiliger". Vraag is dan: voor wie doe je het: voor jezelf of voor je "klant"? Welk bedrijf verdient én krijgt uiteindelijk de meeste en trouwste klanten? Het bedrijf dat enkel aan eigen gemak denkt, of het bedrijf dat aan het gemak van de klant denkt?

Lees ook

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties