Hoe verzeker ik mijn burgerrechtelijke aansprakelijkheid bij een evenement?

Hoe verzeker ik mijn burgerrechtelijke aansprakelijkheid bij een evenement?

Wil je een geweldig evenement op poten zetten waar alle deelnemers nog lang met plezier aan terugdenken? Dan merk je al snel dat er heel wat op je afkomt.


Denk daarbij niet alleen aan alle praktische afspraken en aandachtspunten, maar ook aan een kwalitatieve verzekering om je aansprakelijkheid te dekken.

 


Evenement organiseren? Bekijk de Baloise checklist

Een datum prikken, de locatie vastleggen, sponsors zoeken, een communicatiestrategie uitdenken, medewerkers vinden … Bij de organisatie van een evenement komt heel wat kijken. Om je het leven wat gemakkelijker te maken, heeft Baloise voor jou een checklist voor het organiseren van een evenement opgesteld. Neem deze grondig door, zo ben je zeker dat je niks vergeet!

 


Is een verzekering voor evenementen nuttig?

Bij de opbouw, tijdens je event of bij de afbraak kan er altijd iets mislopen. Als organisator draag je een verantwoordelijkheid en kun je aansprakelijk gesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan een slinger met lampjes die op een bezoeker valt of als er bij het uitladen van een vrachtwagen iets van de laadklep tegen een andere auto valt.

 

"We raden het dus sterk aan om een evenementenverzekering te nemen. Je vermijdt er een stevige financiële kater mee als Murphy ook op jouw event aanwezig was."

 


Waarom kies je voor een eventverzekering?

Een eventverzekering beschermt je op verschillende manieren. Wat wel en niet verzekerd is in je eventverzekering verschilt per verzekeraar. Bij twijfel, raadpleeg je makelaar.  

 

Welke verzekeringen zijn er voor je event?

 • Je burgerrechtelijke aansprakelijkheid voor schade aan anderen (zowel materiële als lichamelijke schade)
 • Lichamelijke schade door een ongeval dat jezelf, de andere organisatoren of vrijwilligers overkomt
 • Verzekering Objectieve aansprakelijkheid voor brand en ontploffing: deze verzekering vergoedt de schade aan derden door een brand of ontploffing tijdens jouw event.
 • Vindt je event plaats in een zaal? Dan ben je zelfs wettelijk verplicht om deze verzekering te nemen. De kans bestaat dat de eigenaar of verhuurder van de zaal al zo’n verzekering heeft. Check dat zeker!
 • Dekking voor schade aan de zaal: je eventverzekering verzekert de schade aan onroerende goederen (bijv. muren). Schade aan roerende goederen, zoals tafels en stoelen valt niet binnen de dekking.
 • Juridische bijstand voor de organisatoren en vrijwilligers bij een minnelijke regeling of een gerechtelijke procedure en wanneer iemand anders schade veroorzaakt aan de goederen van de organisatie.

 

Je kunt een eventverzekering nemen als particulier, maar ook organisaties (vzw’s, feitelijke verenigingen, …) kunnen een beroep doen op een eventverzekering.

 


Is een eventverzekering verplicht?

Ja, in bepaalde gevallen ben je wettelijk verplicht om een verzekering te nemen als organisator van een event:

 • De wet verplicht een vzw, een feitelijke vereniging met minstens één personeelslid of een feitelijke vereniging die een onderdeel is van een van de eerste twee verenigingen om de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de vrijwilligers verzekeren.
 • Organiseer je een event in een zaal, dan moet je een verzekering Objectieve Aansprakelijkheid Brand en Ontploffing nemen als de eigenaar of verhuurder van de zaal dat niet gedaan heeft.
 • Bepaalde lokale overheden leggen soms bijkomende verplichtingen op om verzekeringen te nemen. Neem dus zeker contact met hen op om te weten wat je precies moet doen.

 


Zijn bepaalde risico"s niet gedekt in een eventverzekering?

Ja, sommige situaties zijn niet verzekerd in je eventverzekering. Waar gaat het bijvoorbeeld over?

 • Schade die opzettelijk toegebracht wordt
 • Schade door grove schuld
 • Schade waarvoor je louter contractueel aansprakelijk bent

 

 

Wat kost een eventverzekering?

Dat hangt af van enkele criteria, zoals de waarborgen die je kiest en de duur van de dekking.

 

Wil je graag snel een offerte? Bij Baloise bereken je je premie makkelijk online.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Datalek Ticketmaster: wat het betekent voor organisatoren van evenementen

Datalek Ticketmaster: wat het betekent voor organisatoren van evenementen

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties