Vraag naar event-professionals met flex-kracht neemt toe

Vraag naar event-professionals met flex-kracht neemt toe

De economie maakt overuren, dus neemt de vraag naar event-professionals toe. Opdrachtgevers hebben echter een voorkeur voor flex-krachten. Degelijk opgeleid en persoonlijk begeleid. Ervaren event-onderneemster Ester de Graaf speelt daar op in met haar online platform IamSEM.

 

Een productlancering, personeelsdag of beurspresentatie is bijna altijd een explosie van marketing-inzet. Na weken en soms zelfs maanden voorbereiding moet in enkele uren een return-on-event gerealiseerd worden. Professionals in de event-industrie zijn wel gewend dat deze aanpak veel extra werkkracht vergt. De strakke planning voorafgaand, de promotie, mensen voor de techniek, medewerkers aan de balie en bij de drankjes, gastheren en -vrouwen die het goede verloop bevorderen.

 

Ester de Graaf, oprichter van het eventbureau DDG Europe, werkt al jaren projectmatig. Opdrachtgevers zijn doorgaans grote IT-ondernemingen en kennisbedrijven die door heel Europa events inzetten om resellers, klanten en gebruikers te bedienen, dus dat resulteert in een aaneenschakeling van projecten. De Graaf merkte op dat deze werkwijze geleidelijk dominant wordt in marketing. Langdurige campagnes maken plaats voor opvolgende projecten. Het aantal vaste werknemers daalt en in plaats daarvan worden overal flex-krachten en interim managers ingezet.

 

 

Online training

Als er voldoende freelancers en interimmers beschikbaar zijn, is die flexibilisering voor werkgevers een goede manier om kosten te concentreren. Wanneer het druk is, gaat de kraan open. Wanneer het rustig is, draai je de kraan dicht. Een probleem ontstaat echter wanneer het overal druk wordt. Dan ontstaat er een tekort aan expertise. Daarom heeft De Graaf begin 2018 het training- en bemiddelingsplatform IamSEM opgezet, vooralsnog gericht op smart event managers in Nederland en België. Het initiatief bestaat uit een online academie waar beginnende en ervaren event professionals online training kunnen volgen, een bemiddelingsdienst voor tijdelijke en vaste jobs en begeleiding op persoonlijk en collectief niveau.

 

In oktober is de eerste groep van diploma's voorzien. Inmiddels werken er verschillende SEMs voor opdrachtgevers in Nederland, België en Engeland. Doorgaans op basis van een tijdelijk contract, maar er zijn al opdrachtgevers die zo'n tijdelijke aanstelling als proeftijd benutten. Het aanbod van de online academie is onlangs uitgebreid met verkorte opleidingen voor event-medewerkers met enige en met ruime ervaring en gerichte trainingen om kennis te maken met event-techniek en event-regie. Deze cursussen gaan begin 2019 van start, maar kunnen ook aangevraagd worden met opleidingsbudgetten van dit jaar.

 

Ester de Graaf is dit jaar vooral bezig geweest om een basis te geven aan haar platform voor smart event managers, maar komend jaar ontstaat er ruimte voor toegespitste activiteiten. Een speciale cursus voor medewerkers van event-accommodaties bijvoorbeeld, zodat die beter in staat zijn opdrachtgevers te helpen. Een aparte opleiding voor smart event management in voorlichting en non-profit is ook denkbaar. Bovendien wil De Graaf het bestand van zelfstandige event professionals vergroten. Er is namelijk ook vraag in omringende landen, zeker naar meertaligen met enige ervaring in de event-industrie. Ook daar dringt de flexibilisering nu door.

 

In de IT-wereld is deze trend voorzien van het label agile werken. Organisaties worden lichtvoetige barbapapa's die krimpen en uitzetten met omgevingsfactoren mee. Uit onderzoek van Wemanity blijkt dat ruim een derde van IT-afdelingen agile actief is. Men ziet kansen voor personeelsafdelingen (59%), business-groepen (72%) en marketing-teams (76%). Belgische bedrijven lopen voorop in het bespreken van deze aanpak, maar bij de realisering hebben Nederlandse ondernemingen een voorsprong. Franse organisaties bevinden zich in het midden.

www.iamsem.nl/
Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Traveling Kitchen foodtruck catering
Traveling Kitchen foodtruck-catering voor al uw feesten!
Traveling Kitchen foodtruck catering|
17 May 2021

Op zoek naar een originele foodtruck?

Bij ons bent u op de juiste adres !

Met onze foodtrucks rijden wij heel België om ervoor te zorgen dat deze speciale dag helemaal naar uw wensen verloopt. 

Kies uw gewenste hapjes ,menu,desserts en drank en wij maken een vrijblijvende offerte voor U op. 

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Catering & events materiaal Boels Party & Events onder de virtuele hamer

Catering & events materiaal Boels Party & Events onder de virtuele hamer

Premier België: "Grote festivals in tweede helft van de zomer moeten mogelijk zijn"

Premier België: "Grote festivals in tweede helft van de zomer moeten mogelijk zijn"

Eindelijk perspectief voor Belgische eventsector

Eindelijk perspectief voor Belgische eventsector

Advertenties