Succes in 7 mislukkingen

Event-expert en filosoof Peter Decuypere, auteur van de inspirerende gids voor positieve denkers 'Succes in 7 mislukkingen', schuift aan bij Kevin voor een openhartig gesprek over zijn persoonlijke evenementenblunders (#fails). Een prikkelend en amusant gesprek dat je niet mag missen.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Dag Peter, welkom in de studio.


Hallo, dag Kevin, blij om hier terug te zijn.


Ja, blij om jou terug in de studio te hebben. Je hebt een fantastisch leuk boek geschreven.


Dank u.


Succes in 7 mislukkingen.

Misschien voor we in de inhoud duiken. Het is een bijzondere titel. Het is een beetje anders dan jouw andere boeken. Die heel erg over de eventsector komen.

Hoe ben je eigenlijk bij het idee gekomen om zo'n boek te gaan schrijven?


Ja, weet je, ik was dus gevraagd voor Failing Forward. Dat was zo een project waar je moest gaan praten over je mislukkingen. En ik zei: over mijn mislukkingen? Ik heb dat niet. Moi? Alleen maar successen. Maar natuurlijk, ja, als je daarover nadenkt, zie je dat, in uw succesverhalen die er zijn, dat daar wel altijd ook problemen in zitten, natuurlijk. Ik denk dat elke ondernemer dat wel herkent. Dat het pad naar succes soms nogal hobbelig kan zijn.


Op zijn minst gezegd, ja.


Nogal hobbelig en ook wat valkuilen kan hebben. Waar je zelfs kan blijven inzitten, als het echt volledig misloopt.

Ik heb het geluk gehad dat, bij mij, dat allemaal hobbeltjes en valkuiltjes waren. Die mij op weg hebben geholpen naar verdere successen. Die ik kon meenemen.

Dus vanuit die keynote die ik eens heb gedaan, van Failing Forward, die ik heel leuk vond om te doen, ook, waar hij mislukkingen ook op een ietwat meer entertainende manier brengt...

Dat het niet zo is van: oh, my God. En het is hier allemaal om zeep. En mijn vrouw is weggelopen. Wat soms goed kan zijn. Dus ja, op een ietwat luchtiger manier brengen, de mislukkingen. Waardoor ze soms niet minder erg zijn maar kom. En vandaar dat ik dacht van, hm, eigenlijk moet ik dat eens in een boek schrijven. En je weet ook, Kevin, wat dat is. Dat je zegt: goh, dat boek zal zichzelf schrijven. En het was bijna mijn achtste mislukking.


Er is nog een addendum bijgekomen.


Ja, dus we gaan er nog een streepje bijzetten. Maar dus vandaar het idee om dat boek dan te schrijven.


Nu het is sowieso niet evident, hé. Want mensen spreken van nature niet graag over mislukkingen. Dat vind ik ook zo leuk aan dat concept Failing Forward. Was het voor jou een drempel, om dat toch te doen?


Ja, weet je, ik denk: op een bepaald moment zit je natuurlijk zo ver in je carrière. Kom je ook op een leeftijd dat je zegt van: als ik nu niet de dingen durf benoemen zoals ze zijn, wanneer dan wel? Dus, ik denk, je staat op een punt dat je denkt: goh, weet je, ik ga gewoon vertellen wat ik heb meegemaakt. En soms is het heel openhartig, dat boek. Dat mensen zeggen: allez, moet je dat nu wel zeggen?

Dus: lezen, lezen, lezen. Waarover heeft...

Waar is de camera? Waar moet ik...

Daar en daar en daar. Lezen, lezen, lezen. Openhartig.

Dus ja, ik had zoiets van: ja, mislukken hoort erbij. En fouten maken hoort erbij. That's life. En that's life! Allez, dat is ook het leven, denk ik. Ja, daar leer je ook uit en daardoor word je sterker.


Absoluut, ja. Absoluut.

Nu, iedereen zit natuurlijk te wachten om een aantal voorbeelden van jou te horen. Maar ik ga iedereen toch nog een klein beetje in spanning houden. Voor we naar die mislukking zelf gaan.

Het is succes in zeven mislukkingen. Wat is voor jou succes?


Ja, dat is natuurlijk...

Het boek was eigenlijk al quasi geschreven vóór COVID. Dus het was bijna uitgekomen net voor COVID. Een boek uitbrengen terwijl COVID loopt, dat spreekt over succes, dat ligt een beetje moeilijk.


Ja, timing kan beter.


Timing kan beter. Zeker als daar ook nog wat evenementen in zaten. En de evenementensector, je kan niet zeggen dat dat dan bloeiend was en groeiend. Maar ook: COVID heeft ons wel geleerd dat succes...

Het was dan ook, vooral, een ondernemersboek. Waardoor je zegt: wat is succes dan? Winst maken, geld verdienen. Op een zo deftig mogelijke manier. Maar toch...

Geld verdienen is de graadmeter van succes binnen ondernemerschap. Hoe je het nu draait of keert. Zo is dat. Nu, door COVID had ik het voordeel dat ik heel veel tijd had, ook, om te lezen. Wat moest je anders doen in uw weekends? Niks, hé? Lezen. Dat was het enige wat je kon doen. En heb ik eigenlijk...

Ik ben natuurlijk ook filosoof van opleiding. Waardoor ik succes even heb geanalyseerd op een manier die breder gaat dan enkel dat zakelijke. En voor mij is succes dan, om het heel kort te zeggen, genoeg geld verdienen. Dat is het zakelijke. Om te kunnen doen wat je graag doet. En dat is uw persoonlijk succes. En liefst een beetje rekening houdend met de wereld. Waar we dan in het duurzaamheidsverhaal ook terecht komen.


Ja, dat is natuurlijk iets wat voor jou...

Dat ligt ook nauw aan het hart, hé, dat duurzaamheidsaspect.


Ja, absoluut. Ik denk: duurzaamheid van evenementen... Ik denk dat evenementen veel duurzamer zijn dan ze soms zelf beseffen. In zoverre: er wordt heel veel nadruk gelegd op environmental. Op het ecologische. Op de E wordt er nadruk gelegd. Op het groene. Terwijl we ook nog social hebben en governance. En daar zie je dat evenementen, qua gendergelijkheid, qua welzijn, qua gezondheid, bij momenten veel beter bezig zijn dan ze zelf beseffen.

Dus, rekening houden met de wereld? Absoluut. Pragmatisch rekening houden met de wereld. Als een positieve denker.

Want dat is de ondertitel, hé. Een inspirerende gids voor positieve denkers.


Ja, nu waar we allemaal op hebben zitten wachten.


Op de mislukkingen.


Ja, nu willen we die mislukkingen horen, hé. Nee maar zijn er zo...

En ik snap: je gaat ze niet allemaal prijsgeven. Daarvoor moeten mensen het boek lezen. Maar zijn er zo een aantal waar je van zegt, misschien specifiek ook relevant voor onze sector: ja, dat vind ik toch eens leuk om daarover te kunnen vertellen.


Ja, goed, ik denk, een belangrijke, die ook een beetje gaat over succes op zich, is dat je moet blijven beseffen dat geld en succes eigenlijk een gevolg moeten zijn van iets wat je graag doet.

Ik denk dat dat een valkuil is voor veel ondernemers. Je verdient geld en je hebt succes. En dan wordt dat op een bepaald moment de graadmeter van waar je mee...


Van je eigen geluk.


Ja, van je eigen geluk. En wordt zoiets van...

Ik ben natuurlijk ook West-Vlaming. En als je in West-Vlaanderen komt, zijn er twee vragen die worden gesteld.

Altijd van: en wat doe jij nu eigenlijk? Dat is het eerste. En dan zeg je: ik schrijf boeken en ik geef keynotes en ik ben consultant. En verdien jij daar geld mee? Dus: geld mee. Voor alle duidelijkheid. Dus zo van...

En dat is een beetje de graad...

Ik zeg niet dat dat typisch West-Vlaams is. Maar toch ietsje meer misschien, toch nog. Van: geld verdienen en succes zijn de graadmeter van alles wat je doet. En ik heb gemerkt, in mijn eigen leven, na I love Techno en na Fuse...

On top of the world. Heel veel geld verdienen. Dat dan verkocht. Dat je bij alle andere, nieuwe projecten, die je wilt opstarten, de vraag altijd is van: ja, pff, hoeveel brengt dat op?

En ik ben beginnen lesgeven. Hoeveel brengt dat op? Je wordt daar niet rijk van. Ik heb boeken geschreven. Je wordt daar niet rijk van. Maar ik deed het wel heel graag. En ik denk, als je dan een ondernemer bent, dat, als je start vanuit iets wat je graag doet, uw zakelijk instinct u wel terug de weg gaat tonen naar geld verdienen.


Hoe je daar ook iets van kunt maken.


Ja, hoe je daar ook iets kunt van maken.

Ik ben beginnen lesgeven. Lesgeven, dat is keynotes geven voor een publiek dat niet geïnteresseerd is.


Je kunt het op geen betere plek leren.


Ja.

Dus als je die kunt mee hebben, als je studenten kunt meetrekken in een verhaal, dan sta je graag op een podium. Ik ben van daaruit begonnen met boeken te schrijven.

En van daaruit terug begonnen met keynotes te geven. Ik sta nu, onder andere, ook op Topseminar van Unizo. Wat ik ongelooflijk vind. Dat ik daar sta.

En ben ik ook consultant geworden. Waarom? Omdat een boek...

Ik ga het nog eens tonen, hé, mijn boekje. Voilà. Kopen, kopen, kopen. Omdat een boek...

Nee, vooral lezen. Lezen. Voor mij is het belangrijker dan dat je het koopt. Het is een beetje vuil ook. Dus, dat...

Je doet dingen en op een bepaald moment vind je terug je weg naar het geld verdienen. Een boek is  een visitekaartje. Je doet dat ook. Het is een visitekaartje.


Rijk word je daar op zich niet van. Maar het opent wel weer andere deuren.


Ja, het opent terug deuren. En, je doet iets wat je graag doet en dat brengt heel veel twijfels met zich mee, hé. Allez, dat is een beetje...

Ook het laatste advies dat ik daar meeheb. Ik heb Woordjes Spreken gedaan wat in feite audioboeken waren. Een podcast voor dat eigenlijk bestond.

 

Voor de podcasts er waren, ja.


Allez, dat is een flop geweest van hier tot in Tokyo, hé. Ik bedoel: ik heb daar geld aan verloren. Niet normaal. Maar ik heb er geen spijt van dat ik het heb gedaan. Omdat ik er ook dingen terug heb uit geleerd en terug heb meegenomen naar.

Ik kon veel rijker geweest zijn. Financieel. Absoluut. Maar het ging mij armer gemaakt hebben als mens. Dus het is een beetje dat evenwicht daarin zoeken.


Ja, die balans.


Ja, balans. En dan nog, en dan nog...

Allez, ik geloof ook niet, en ik verwijs dan naar Alain de Botton, een hedendaagse filosoof, fantastisch.  Die eigenlijk zegt van: you can't have it all. You can't have it all. Dat betekent dat als je excelleert in één domein. Dat kan het zakelijke domein zijn. Dat kan zijn met vrijwilligerswerk, whatever. Wel, als je excelleert, is dat altijd ten koste van iets anders.

Dus ik denk dat een beetje van dat streven naar gebalanceerd leven. Let daar een beetje mee op. Want dat kan op zich ook een valkuil zijn.


Ja, dat de balans niet...


Ja, zo op een bepaald moment zeggen van: ik leef ongebalanceerd. That's life. Nee, thát's life. Dat is uw leven soms: ongebalanceerd. Leven en proberen om daar ook uw geluk en uw succes in te vinden.


Nu, als je natuurlijk achteraf terugkijkt op zo'n carrière. En dat is met ups and downs.


Nee, zó. Zo'n carrière. Dank u Kevin. Zo'n carrière. Dank u Kevin.


Als je er achteraf op terugkijkt, is het makkelijk om te zeggen van: ik heb uit die valkuilen heel veel geleerd. Ik kan me echter voorstellen...

Ik weet niet hoe dat dan bij jou was. Ik ben getriggerd om deze vraag te stellen, omdat je ook zegt: voor positieve denkers. Hoe ga je ermee om als je net in die put van dat moment zit?

Want achteraf is het makkelijk. Maar als je net zo'n mislukking hebt gehad, kan ik me voorstellen dat dat toch niet zo evident is.


Nee, nee, absoluut niet. En ik hoop op dat vlak dat het boek inderdaad kan inspirerend zijn. Voor een aantal mensen.

Omdat: je moet het ook wel durven, over mislukking spreken. En we leven hier ook een beetje in een maatschappij...

En veel boeken ook die je leest en het is één succesverhaal. Allez, ja. Zo is het leven niet, hé.

En er zijn misschien wel mensen die het geluk hebben van enkel en alleen successen gekend te hebben. Dat moeten ongelooflijke etters van mensen zijn. Als je alleen maar succes hebt gehad. Want dan denk je dat de wereld echt aan uw voeten ligt.

Ik heb het trouwens ook meegemaakt. Met Fuse en zeker I love Techno. Zo'n succesverhaal. Dan zweef je een beetje, hé. Dan komen er alleen maar gatlikkers en jaknikkers rond u. Dat is een gevaarlijk moment, natuurlijk. Maar ik denk dat...

Allez, ik hoop dat dat boek vooral ook een beetje meegeeft dat mensen, als je in één van die valkuiltjes zit, in één van die dipjes zit, of één van die hobbels of een berg voor u hebt, wel, loop er toch maar op. En ga toch maar naar boven. En hou gewoon vol. En je bent niet de enige die problemen heeft.

 

Wat is het natuurlijk? Als je daar zit, een beetje in een dip. Dan kijk je rondom u en zie je vooral al die mensen die wel succesvol zijn. En zeg je van: oh my God, en die...


Ja en zeker in een Instagramwereld. Waar alles zo fake altijd smile en altijd succes is.


Dat is het. Echt, ze moeten eens een Instagram maken van de mislukkingen.


De backstage.


Dat vind ik wel zo wat leuk. Zo, soms, van die social media kanalen, zoals een BeReal. Je kent het waarschijnlijk ook wel. Waar je bijna verplicht bent om het moment zelf te foto...


Ja, dat is minder flatterend, hé.


Ja, dat is minder flatterend. Dat is zoiets van kijken naar die foto en zeggen van: oh, ik sta daar slecht op. Maar ja, oké, it's BeReal. Dus vind ik dat wel leuk dat een beetje een positieve denker...

Positief betekent dat je gaat zeggen van: kom, ja, we gaan er toch wel nog voor. Pragmatisch positief, hé. Je moet ook, bij momenten, durven de plug eruit te trekken, hé. En zeggen van: ho, dat lukt hier niet. Ik heb dat ook een paar keer moeten doen in mijn leven. Maar ik hoop dat het boek vooral inspirerend kan zijn voor mensen die ook aan het begin van hun carrière staan. Zeggen van: als het eens wat minder gaat, hou vol, hé. En als het echt niet gaat, ja, stop er dan mee en doe iets anders, hé.


Als jij terugkijkt, voor jou de grootste successen, is dat nog altijd Fuse en I love Techno?


Ja, ik denk het wel. En natuurlijk, ik heb het geluk gehad dat...

Allez, geluk...

Ik heb het ook in mijn boek daarover, natuurlijk. In hoeverre is dat geluk? Ik denk dat geluk is...

Het is Jan...

Of wie is het?

Ik denk dat het in De winstparadox is, het boek van Jan Eeckhout. Of Jan van...

Jan Eeckhout, ja. Die zegt: ja, geluk is één van uw vaardigheden. Vooral zakelijk, hé.

Ik bedoel, persoonlijk is een ander verhaal, natuurlijk. Uw gezondheid en zo verder. Maar dat is één van uw vaardigheden. En ik geloof dat ook wel. Ik heb het geluk gehad dat Daft Punk op mijn eerst I love Techno stond.

Als je dat analyseert: dat is geen geluk. Nu, ik heb Daft Punk ontdekt vooraleer ze ook maar iets van succes hadden. Hoe komt dat? Ik bedoel, ja, dat was gewoon omdat ik het potentieel van Daft Punk zag. Dat was daar zo wat voor. Ik kan daar nu nog altijd op teren, op dat geluk.

Maar ja, dat zijn inderdaad wel hoogtepunten in uw leven die je kan meenemen. Dus, ik denk dat Fuse, zeker het begin van Fuse, absoluut niet evident was. We spreken over '94. Techno was des duivels, hé. Dat was des duivels, hé. Dat was blops en bleeps voor druggebruikers. En we moeten dat zo vlug mogelijk kwijt, hé. Heel die handel. Dus achteraf blijkt dat niet zo te zijn. Als je nu de radio aanzet, dan is eigenlijk alles wel een afgeleide van elektronische dansmuziek, op één of andere manier.

Maar Techno is mainstream geworden, hé. Allez, ik bedoel: ik heb net het nummer van Peggy Gou, de nieuwe hit van Peggy Gou, gisteren gehoord op Radio1. Op Radio1, begod.

 

Ze durven.


Ja, allez. Er zijn geen zekerheden meer in het leven.

Ik wil maar zeggen: ja, ik stond daar aan de wieg. Heb mee die wieg zelfs wat gebouwd. Van Techno. In de jaren '90. En dat was één van mijn grootste successen, natuurlijk. Waar ik nog altijd kan op teren. Hoe fantastisch is dat?


Een mooi verhaal.

Nu, mensen moeten niet alleen jouw boek kopen. Je hebt natuurlijk ook heel veel event-organisatoren die kijken. En die op zoek zijn naar keynote speakers. Jij bent natuurlijk een fantastisch goed keynote speaker. En ook hierover heb je een keynote gemaakt.


Ja, klopt, klopt, klopt. En het voordeel is...

Ik ga het nu nog wat verkopen ook...

Nee, het gaat...

De keynote die ik daar geef: Succes in 7 mislukkingen. Het voordeel is dat, omdat daar 7 mislukkingen zijn en 7 verschillende verhalen, ik die keynote ook wat kan aanpassen à la tête du client.

Als ik marketeers voor mij heb, is het een ander verhaal dan event managers. Dan, als je opeens een heel divers publiek hebt, van advocaten of...

Ik heb het ook al gebracht voor retail, dat verhaal. Omdat: je kunt zo pikken uit een aantal zaken. Ik heb het gisteren nog gebracht op een proclamatie van postgraduaten. En dan zijn dat allemaal verschillende mensen. Dus ik kan die keynote wat aanpassen. En wat bijsturen. En ik probeer dat altijd op een beetje een entertainende manier te brengen. Met wat humor erin.

Ik sta graag op een podium, hé Kevin.


Ja maar dat zien we.


Ik zit hier ook graag. Dus ja, dat mag hier blijven duren voor mij. Trouwens: leuke foto van mij, die je daar hebt.


Is dat bij Fuse?


Fuse.


Peter, ontzettend bedankt voor je komst naar de studio.


Dank u om mij uitgenodigd te hebben.


Graag gedaan.

En u beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties