Checklist voor duurzame events

Checklist voor duurzame events

Heb jij al stil gestaan bij hoe je jouw event kan inzetten in de strijd tegen klimaatverandering?

 

Als je rekening houdt met de volgende 10 punten, verklein je de ecologische voetafdruk van je event gevoelig.

 

 

1. Maak van duurzaamheid een gewoonte

Begin niet over duurzaamheid te spreken enkel en alleen in het kader van je evenement. Zorg ervoor dat een mindset rond duurzaamheid al in je dagelijkse werksfeer aanwezig is. Zodra je dan aan je event begint te werken, volgt ecologisch denken vanzelf.

 

 

2. Vraag duurzame oplossingen aan je leveranciers

Je hoeft zeker niet de groene politieagent uit te hangen. Maar breng het thema naar boven in je vragen en onderhandelingen. Maak bijvoorbeeld een lijst van 5 vragen rond vermindering van CO²-uitstoot. Of vraag naar LED verlichting voor je stand in plaats van traditionele lampen. Zo kan je je energieverbruik al met 90% verlagen. Vergeet ook niet voor een eco-bewuste evenementenlocatie, vergaderzaal of feestzaal te kiezen.

 

 

3. Denk na over wat je koopt

Duurzaam aankopen betekent meestal minder aankopen en meer nadenken over waar je aankoop vandaan komt en wat je er achteraf (na je event) mee doet.

 

 

4. Je bent wat je eet

Een goede cateringkeuze kan je CO²-uitstoot gevoelig verminderen. Kies voor vegetarische schotels. Ze verkleinen je ecologische voetafdruk. Gebruik seizoensingrediënten en koop ze lokaal aan. Zo vermijd je kilometers aan vervoer. En meer dan waarschijnlijk vinden je gasten het nog veel lekkerder ook.

 

 

5. Promoot milieuvriendelijk vervoer

Vervoer staat in voor 25% van de CO²-uitstoot van je event en is waarschijnlijk de grootste boosdoener voor het milieu. Zorg voor duidelijke informatie over openbaar vervoer en mogelijkheden voor voetgangers. Promoot activiteiten als carpoolen.

 

 

6. Denk in termen van hergebruik

Energieverbruik kan altijd omlaag. Tegenwoordig kan je generatoren op zonne-energie of biobrandstof huren. Zelfs al beschikt de eventlocatie of je leverancier nog niet over die technologieën, door er naar te vragen moedig je hen aan om er in te investeren.

 

 

7. Houd het lokaal

Bestel diensten of producten in de nabijheid van je evenement. Je verlaagt de CO²-uitstoot door je transport te beperken en tegelijkertijd ondersteun je de lokale ondernemingen. Vergeet wel niet even te checken waar de goederen of diensten echt vandaan komen. Dat is immers niet altijd het nabij gelegen kantoor waar je hebt bestelt.

 

 

8. Let op je uitgaven

Duurzaamheid zou geen extra kost mogen zijn. Wat op het eerste zicht een bijkomende investering lijkt, brengt meestal op lange termijn wel een energiebesparing en dus ook een kostenbesparing met zich mee. Houd dat in het achterhoofd.

 

 

9. Vertel het rond

Vertel over je energiebesparende maatregelen. Zorg dat dit deel uitmaakt van de communicatiestrategie van je event. Zo moedig je niet alleen je gasten en klanten aan om eens stil te staan bij hun eigen voetafdruk, maar zet je ook een benchmark voor jezelf.

 

 

10. Meet

Duurzaamheid is meer dan certificaten behalen en beantwoorden aan standaard normen. Het is spannend, plezierig en inspirerend en vooral: het helpt je jouw onderneming te verbeteren. Meet je vooruitgang met een gestandaardiseerd of gecertificeerd meetsysteem.

 

Houd je rekening met deze 10 punten, dan verminder jij de CO²-uitstoot van je event minstens met 10%. Als dat geen mooie bijdrage is aan een duurzaam beleid!

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties