De Weijer

De Weijer

De Weijer
  • De Raetsingel 1, 5831 KC Boxmeer, Nederland

De Weijer Boxmeer

Welkom bij De Weijer! Het mooiste en leukste theater en ontmoetingscentrum van Oost-Brabant. Je vindt ons in het centrum van Boxmeer, aan de Raetsingel 1. Ons prachtige, historische pand heeft een theater, grand-café, kapel en een restaurant. Met de diverse feestzalen die wij tot onze beschikking hebben zijn we een vertrouwde locatie in de regio voor de beste feesten en partijen. Bedrijven, verenigingen, stichtingen, sportclubs, dansscholen, koren, muziekdocenten en nog veel meer cultureel ondernemers huren een ruimte bij De Weijer. Kortom, De Weijer bruist en brengt je in beweging! Wil je meer informatie, foto's of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.


Historie

De Weijer is prachtig stukje historie. Dat straalt ervan af. Met alle aanbouwsels, sluiproutes en binnenstebuitenmuren zie je de tijd terug in het gebouw, je ziet het karakter van De Weijer. 


Dat karakter is geboren als kleine versterkte nederzetting tussen de Maas en de oude Romeinse heerbaan. Rond het jaar 900 krijgt de koene ridder Gerlachus van Pont een halve Heerlijkheid cadeau bij zijn bruid, dochter van de Graaf van Cuijc. In die Heerlijkheid lagen verschillende hoeven, of ridderhofsteden, waaronder het pareltje De Wijer (inderdaad, in de eerste akten nog zonder “e”). 


Nog voordat ridder van Pont verblijd wordt met zijn bruidsschat is De Weijer al tijden bewoond door christelijke herders. Die functie blijft behouden, De Weijer is tot 1606 gebruikt als pastoorswoning. 

Rond 1660 wordt De Weijer vaste woonplek van de Boxmeerse drossaards, onze weledelgeboren bestuurders. Na drost Johan Baptist komt het pand in bezit van de familie De Raet, die er vier generaties blijft wonen. Let vooral op het prachtportret van de grande dame De Raet uit 1824. Het schilderij heeft een prominent plekje in het theatercafé. 


Na 1844 krijgt De Weijer andere bewoners. Te beginnen met een leerschool voor jongens, tussen 1844 en 1865. Daarna een klooster van zusters, die er ruim 100 jaar de boel bestieren. Voor dit gezelschap wordt in 1872 de kapel gebouwd, die overigens zo’n 65 jaar later pas is verhoogd en voorzien van het karakteristieke torentje. In 1934 is er nog eens flink uitgebreid. Onder andere met de prachtige Weijerzaal van architect Charles Estourgie. 


In 1974 wordt De Weijer verkocht aan de Gemeente Boxmeer en omgetoverd tot gemeentelijk sociaal-cultureel en educatief centrum. 


In 1992 is het zover: het theater! Daarvoor waren er al intieme voorstellingen in De Weijerzaal, maar met de bouw van het professionele theater is er mooi niks van die intimiteit verloren gegaan. Een prachtig vestzaktheater voor Boxmeer en de kroon op het cultureel centrum De Weijer. 

Website van dit bedrijf nodig?

Log in om de website van dit bedrijf te bekijken. Registreren is helemaal gratis.

  • Een account is helemaal gratis
  • Je krijgt toegang tot exclusieve content
  • Je ontvangt onze tips, nieuws, ... in je mailbox

Is dit jouw bedrijf?

Is dit jouw bedrijf? Upgrade je bedrijfspagina en de link naar je website verschijnt bij al onze bezoekers.

  • Bedrijfspagina vanaf € 25 / maand
  • TOP ranking in onze zoekmachine
  • Toegang tot reviews, vacatures plaatsen, ...

Reviews over De Weijer

Er zijn (nog) geen reviews over De Weijer. Ben jij de eerste die er één deelt?

Schrijf als eerste een review
EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Ontdek andere eventbedrijven en eventlocaties

Event Lounge

Event Lounge

Event Lounge biedt een uniek en modern decor voor al uw evenementen van 50 tot 1150 gasten. Volledig vernieuwd, de ruime ontvangstruimte baadt in daglicht. Met het vallen van de avond wordt ook de sfeer van de ruimte aangepast.

reBoot Kombuis

reBoot Kombuis

Kris en Birte bouwden hun vrachtschip om tot een unieke vergaderruimte voor groepen van 4 tot 40 personen.

Fletcher Hotel-Restaurant De Eese Giethoorn

Fletcher Hotel-Restaurant De Eese Giethoorn

Een meeting organiseren in de buurt van Zwolle? Dan is Fletcher Hotel-Restaurant De Eese-Giethoorn de ideale uitvalsbasis. Dankzij haar natuurrijke omgeving zult u gegarandeerd geïnspireerd raken!

Fletcher Hotel-Restaurant Victoria-Hoenderloo

Fletcher Hotel-Restaurant Victoria-Hoenderloo

Dit bijzondere landgoed van 14 hectaren biedt een ontspannen omgeving voor een succesvolle meeting. Ontdek zelf de mogelijkheden in dit unieke hotel op de Veluwe!

Kenmerken De Weijer

Wifi

gratis 

Aantal personen

4 - 250 

Bereikbaarheid

auto 

openbaar vervoer 

parking - gratis 

Omgeving

stad (centrum) 

Cateringlocatie

interne catering 

Activiteiten De Weijer

Activiteitsregio's:
Noord-Brabant | Nederland
Activiteiten:
Vergaderzaal huren in Boxmeer | Vergaderzaal huren | Feestzaal huren in Boxmeer | Feestzaal huren | Schouwburg en theater | Evenementenlocatie huren in Boxmeer | Evenementenlocatie huren | Trouwlocaties in Boxmeer | Trouwlocaties