Laat je certificeren met eventplanner.eco

Omarm een groenere toekomst en onderscheid je bedrijf met de eventplanner.eco-certificering. Dit is niet zomaar een label; het is een bewijs van jouw toewijding aan duurzaamheid en toont je inspanningen om het milieu te beschermen en de gemeenschap te verbeteren. Zet samen met ons een nieuwe standaard voor de evenementenbranche, waar elke keuze een stap is naar een duurzamere en verantwoordere toekomst.

event industry eco lable

Waarom eventplanner.eco?

Het milieu beschermen en zorg dragen voor de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn … deze dingen zijn niet langer louter een keuze. Met eventorganisatoren die steeds strengere duurzaamheidsnormen opleggen, neemt ook de vraag naar ecologisch en maatschappelijk verantwoorde leveranciers sterk toe.

Maar hoe ga je als potentiële klant te werk om partners te vinden die aan jouw normen voldoen? En hoe kun je als verantwoorde locatie- of evenementenleverancier je profileren als duurzame leverancier? Als 's werelds snelst groeiende evenementenplatform draait het allemaal om het samenbrengen van de juiste mensen. Daarom hebben wij een oplossing ontwikkeld in de vorm van een nieuw duurzaamheidslabel exclusief voor de evenementenbranche. Het label eventplanner.eco gaat naar verwachting in 2025 live. Je kunt echter nu al beginnen met de voorbereidingen!

event industry eco lable

Eenvoudig duurzaam

Met zoveel verschillende en vaak verwarrende eco- en duurzaamheidslabels voor specifieke niches zoals locaties, cateraars, etc. is er een reële behoefte aan een eenvoudigere en meer uniforme aanpak binnen de hele evenementenindustrie. Het doel is om het voor potentiële klanten gemakkelijker te maken om van al hun evenementenleveranciers hetzelfde nalevingsniveau te eisen. Daarnaast is er een dringende vraag naar een toegankelijker en democratischer alternatief voor de vaak complexe en kostbare certificeringsprocessen die geassocieerd worden met bestaande labels, vooral omdat dit kleinere bedrijven buitensluit. Dat is tenminste de feedback die we hebben ontvangen van duizenden eventplanner.net-gebruikers. En ons antwoord? Een nieuw, overkoepelend duurzaamheidslabel voor de gehele evenementenbranche: eventplanner.eco.

 

Criteria van eventplanner.eco

Houd er rekening mee dat de onderstaande criteria nog worden beoordeeld en nog kunnen worden gewijzigd vóór de officiële lancering van eventplanner.eco. Vooral het aantal punten voor elk criterium wordt beoordeeld door onze stakeholders en partners. Jouw feedback en hulp bij het verbeteren of uitbreiden van de criteria is van harte welkom.

Download .eco-criteria
Kwalificatie

Om in aanmerking te komen voor het label eventplanner.eco moeten evenementenlocaties en -leveranciers:

 • voldoen aan alle verplichte criteria (aangegeven met (!));
 • zich ertoe verbinden een minimumaantal duurzaamheidsrichtlijnen te volgen (aangegeven met (v));
 • het eventplanner.eco-charter onderschrijven. Dit charter zal later worden gepubliceerd;
 • in het eerste jaar minimaal 75% van alle vereisten (zowel verplichte als andere richtlijnen) behaald hebben. Na drie jaar is 80% vereist, en na zes jaar moet het minimaal 85% zijn.

Certificering is gebaseerd op een verklaring op eer, steekproeven, publicatie van de verklaring en terugkoppeling van klanten om eventuele niet-naleving te signaleren.

Houd er rekening mee dat de certificeringscriteria regelmatig kunnen en zullen worden bijgewerkt, waardoor eventplanner.eco in de loop van de tijd ambitieuzer en uitgebreider zal worden.

Andere vereisten
 • Zorg voor een eventplanner.net-bedrijfspagina. Het certificaat zal namelijk aan je pagina gekoppeld worden. Het maakt hierbij niet uit of je een gratis of premium versie gebruikt. Let erop dat per bedrijfspagina een certificering nodig is. Een bedrijf dat meerdere locaties beheert, zal met andere woorden een label per locatie nodig hebben. Als je meer dan 5 labels nodig hebt en deze tegelijkertijd aanvraagt, kan je wel gebruikmaken van volumekortingen.
 • Betaal de auditkosten en de jaarlijkse bijdrage aan het eventplanner.eco-initiatief.
 • Ga akkoord met het juridische beleid.
 • Het eventplanner.eco-label dient op een prominente plaats te worden getoond, zoals met een plakaat op de eventlocatie of, als je een eventleverancier bent, in je kantoren. Maak daarnaast ook een widget aan op je website met een link naar meer informatie en het volledige auditrapport. Vergeet ten slotte niet om bij elke online verwijzing naar het label ook een link naar het volledige auditrapport toe te voegen.
 • Het certificaat is 3 jaar geldig, waarna een her-audit nodig is om het certificaat te verlengen. Aanvragers zijn zelf verantwoordelijk om een her-audit uit te voeren wanneer hun situatie verandert en ze niet langer aan de toegezegde verplichtingen kunnen voldoen. Audits en her-audits zullen altijd worden uitgevoerd volgens de nieuwste versie van de criteria die zijn gepubliceerd door eventplanner.net (het is dus mogelijk dat de eisen na verloop van tijd strenger worden, aanvullende richtlijnen worden toegevoegd en/of andere richtlijnen verplicht worden gesteld).
 • Alle communicatie en documentatie moet in het Engels gebeuren.
 • Ga ermee akkoord dat het rapport in alle transparantie zal worden gepubliceerd.
Kosten

Bij aanmelding is een auditvergoeding verschuldigd, evenals een kleine jaarlijkse bijdrage aan het programma. Onderstaande tarieven zijn indicatief en kunnen nog gewijzigd worden.

 • 350 euro auditkosten (initiële en her-audits)
 • Jaarlijkse bijdrage van 250 euro aan het initiatief
 
 

Wat krijg je?

 

FAQ

Is de certificering niet te eenvoudig?

De certificering is laagdrempelig, zowel qua procedure als qua prijs. Dat is bewust zo ontworpen. Het perfecte duurzame bedrijf hebben is natuurlijk iets om naar te streven, maar op dit moment (nog) niet realistisch voor ieder bedrijf. In plaats van een handvol locaties en leveranciers te laten certificeren en geen impact te hebben op de branche als geheel, is het onze missie om impact te maken in de wereld door eventbedrijven, -organisatoren en -klanten te inspireren. Ons doel is dan ook om zaadjes te planten in de hoofden van veel mensen door een laagdrempelig label te maken en op die manier een echte mentaliteitsverandering op gang te brengen. Dit betekent niet dat we onze missie niet heel serieus nemen. Integendeel, we hebben feedbackloops geïmplementeerd om snel te kunnen reageren bij misbruik en zullen daarover net zo transparant communiceren als bij de aankondiging van kwalificaties zelf. Verder zullen we ons ook inzetten om de lat de komende jaren geleidelijk, maar op een consistente manier, hoger te leggen.

Zullen er 'niveaus' zijn?

Wij bieden geen 'niveaus' aan, maar maken het wel mogelijk om te zoeken naar leveranciers die bijvoorbeeld 90% of hoger scoren, dit om extra exposure te geven aan de best in class. We denken er ook over om later een functionaliteit toe te voegen om op specifieke onderwerpen te zoeken (bijvoorbeeld als ecologie of diversiteit belangrijker zijn voor een organisator dan andere onderwerpen binnen de vele categorieën op eventplanner.net).