OFCORES
Europese Scheepvaarttop 2023
OFCORES|
19 september 2023

Europa wordt geconfronteerd met een existentiële transformatie terwijl het ernaar streeft om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en tegelijkertijd het industriële leiderschap op mondiaal niveau te behouden. In het Green Deal Industrial Plan en de voorgestelde Net-Zero Industry Act worden ambitieuze maatregelen voorgesteld om de voorzieningszekerheid en de strategische autonomie van Europa te versterken door het bevorderen van groene technologische productie, groen transport, een rechtvaardige transitie en open handel.


Met dit in gedachten heeft OFCORES | Forum Europe werd door de European Community Shipowners' Associations (ECSA) gecontracteerd als evenementenpartner voor het organiseren van hun European Shipping Summit.


Er werden in totaal twaalf zijsessies georganiseerd waarin belangrijke onderwerpen aan de orde kwamen binnen elk van de drie thema's van de Europese Scheepvaarttop: Mensen, Industrie en Milieu. De zijsessies vonden plaats op 19 september, de eerste dag van de top, in drie verschillende vergaderzalen.


De tweede dag van het evenement, en de belangrijkste topdag, begon met de opening van het ESS-team, Sotiris Raptis (secretaris-generaal ECSA) en Philippos Phiulis (president ECSA). We waren verheugd de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, te mogen verwelkomen voor een keynote speech en paneldiscussie over “Scheepvaart en Europese veiligheid”.


Het middagpanellid besprak “Het behoud van de concurrentiepositie van Europa”, hoe “de energietransitie gerealiseerd kan worden” maar ook hoe “een mensgerichte transitie gewaarborgd kan worden” in de toekomstige scheepvaartsector.

Een afgevaardigde voegde zich vervolgens bij ons in het prachtige Forum van de Musea voor een galadiner, dat ook werd bijgewoond door Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

bekijk origineel

Like Reageer