The Perfect Serve Agency
De Oester
The Perfect Serve Agency|
11 January 2020

Oester zijn al meer dan 250 miljoen jaar aanwezig op deze aardbol en er bestaan heel wat genera en soorten. Van nature komt in Europa en de Europese platte oester Ostrea edulis voor. Ze hebben een zeer groot leefgebied dat zich uitstrekt langs de kusten van de Noordoost- Atlantische Oceaan – van halverwege Noorwegen tot Marokko – alsook in de Middellandse en Zwarte Zee.

Omdat de platte oester beschouwd wordt als een ware lekkernij, is deze soort in het verleden op vele plaatsen ter wereld doelbewust in het wild uitgezet of voor aquacultuurdoeleinden op diverse locaties buiten Noordwest-Europa gekweekt.


Zo werd de soort bijvoorbeeld in de tweede helft van de 20ste eeuw bewust in het wild uitgezet aan de oostkust van Noord-Amerika.

Ook in Zuid-Afrika, Japan en Australië zijn natuurlijk uit- gegroeide populaties van Ostrea edulis aanwezig.

Platte oesters komen voor in estuaria, baaien en lagunes en in open zee. Ze leven in ondiepe wateren tot op 10 à 20 meter diepte. Platte oesters leven in de kustzone tot op de grens waar het water zich terugtrekt bij laag water...


Ben je dus op zoek naar parels???

Helaas voor hen, maar de mooie witte parels worden alleen gemaakt door de pareloesters. Deze tropische oesters behoren tot de familie Pteriidae en zal je bij deze in meer tropische oorden moeten gaan zoeken.


In Zeeland komen de oesters voor in twee soorten: de 'Zeeuwse platte' en de 'Zeeuwse bolle', ofwel de ‘creuse’. Beide worden ze gekweekt in de Grevelingen en de Oosterschelde. Het verschil tussen beide soorten is dat de 'Zeeuwse platte' pas na ongeveer zes jaar goed is voor consumptie, terwijl de 'Zeeuwse bolle' al na twee jaar gegeten kan worden. Dat maakt de 'Zeeuwse platte' schaarser en volgens kenners ook verfijnder van smaak...


Daarom gaan we bij The Perfect Serve Agency altijd naar de ‘pareltjes’ opzoek in producten.

Met een goed gevuld hoofd vol met informatie, trekken we zo ook met onze smaak combinaties naar de gasten. Want wij denken dat iemand die goed opgeleid is en een goede kennis heeft van met wat hij bezig is, even veel waard is als jouw top product af te geven aan uw gast en deze dan zo tevreden kan terug blikken op service, “experience” of kort gezegd de totale beleving heeft ervaren!

Like Reageer