Meteo4events
Casus Carnaval
Meteo4events|
7 januari 2020

Vandaag maken we veel carnavalsorganisaties en buitenevenementen blij met onze verwachting. De storm (Ellen) is voor ons land niet meer van toepassing. Als het gaat om de wind, wat kunnen we dan wel verwachten aankomend weekend? Ik behandel hier een van de casussen waarmee we, vooral richting het carnaval, mee te maken krijgen. Hieronder leest u een antwoord die ik heb gestuurd naar een van onze klanten. Zo krijgt u een beetje een inschatting hoe wij onze klanten benaderen.


---

Willen jullie ons vertellen hoe het er zondag en maandag voorstaat?


Zoals het er nu voor staat, lijkt het allemaal reuze mee te gaan vallen. Waar eerder de modellen nog echt wel een serieuze storm verwachtte, lijkt de kans op daadwerkelijke "storm" nu beperkt tot het uiterste westen van Nederland. Aan de kust kan het nog wel heel even tot windkracht 9 komen, (stormkracht), en als het hier een uur windkracht 9 blijft, spreken we over een officiële storm, maar deze kans is relatief klein. Dieper landinwaarts komt het sowieso niet tot storm, en blijft het beperkt bij windstoten van 75 tot 80km/u. (windkracht 6/7) In het oosten van Nederland en België waait het stevig, maar daar is absoluut geen spraken van storm. (windkracht 5) Wel valt er veel regen de aankomende dagen.

Wordt Storm Ellen een storm zoals Ciara en Dennis ? Aan zee kan het wel kortstondig een herhaling worden van Storm Dennis, maar bij storm Ciara komt Ellen niet in de buurt.


Hoe groot is de kans dat het tot storm komt? 


De kans is flink gedaald, van 75% naar 30%. Wij verwachten dat er aan zee windstoten kunnen voorkomen met stormkracht, maar tot een officiële storm gaat het waarschijnlijk niet komen. Daarvoor heeft zich het lagedrukgebied te weinig uitgediept wat klassiek is bij een stormontwikkeling.


Wordt er opnieuw schade verwacht? 


Ja, ondanks dat de storm minder krachtig zal zijn, wordt er wel schade verwacht. Ook vooral door de vorige stormen die er voor hebben gezorgd dat bijvoorbeeld bomen minder stabiel in de grond staan. Dit kan het laatste duwtje zijn die ze nodig hebben. Wel verwachten wij minder stormschade dan bij Storm Dennis en Ciara.


Als een storm een naam krijgt, spreken we toch over een serieuze / heftige storm? 

Ja dat klopt, maar dat is niet altijd ook voor Nederland van toepassing. Een storm met een naam kan ook bijvoorbeeld boven de Britse eilanden zorgen voor zeer zware windstoten, terwijl de storm in Nederland mee valt. Dan krijgt zo'n storm toch een naam.


Moet ik voor storm Ellen voorzorgmaatregelen nemen?


Voor jullie carnavalsvereniging is de wind onder windkracht 6 (maar let wel, de weerkaarten kunnen nog in negatieve zin veranderen) Denk ook gelijk aan je afhekstructuur, , layherboxen, beachvlaggen en andere windgevoelige objecten die ook nadelig op windstoten kunnen uitvallen. Beperk je in deze items of leg een extra zekering aan.


Kunnen wij uitrijden met deze wind?


Misschien, ik wil nog even de windstoten in de gaten houden. Deze komen jullie gebied toch nog tegen de maximale windparameter van 6BFT. Onderschat deze storm dan ook niet, want ook windstoten van 75kmph kunnen erg hard aankomen en praalwagens zijn nou eenmaal slechter bestand tegen de wind, kunnen omvallen op publiek waardoor er paniek kan ontstaan.


Hoeveel wind wordt er verwacht voor onze omgeving. **Dit is de meest gestelde vraag van de afgelopen 24 uur.** 


Helaas kunnen wij dit op dit moment met geen enkele zekerheid voorspellen. De wind is de moeilijkste in kaart te brengen weersfactor tijdens een stormdepressie. Wel zien we een dalende trend, maar ik kan dit pas de avond van tevoren in kaart brengen. Het beste is nog zondagochtend. Ik zal jullie zo vroeg mogelijk bellen. Dus nog even de adem inhouden!

---

Wat wij veel horen als weerkundige op een evenement is dat men zich in de steek gelaten voelt door hun vorige weerman. Puur om het feit dat men te weinig informatie geeft over de plek waar ze zijn en te vaak met knip en plak informatie komen. Daar heb je als organisatie helemaal niets aan. Ons werk is jouw handen uit het haar halen als het gaat om belangrijke informatie over het weer. Op al deze (en andere) vragen krijgt u van ons AL-TIJD een uitgebreid en begrijpelijk antwoord. Bij een noodweersituatie geven we antwoord drie vragen. Wat komt er aan? Hoelang heb ik nog de tijd? En hoe erg is het? Daarna is het aan u om samen met ons en de veiligheidsregio tijdens COPI een gedegen beslissing te nemen. Wij houden rekening met uw locatie, plaatsing van objecten, grootte van het festival, het aantal in tijdelijke windgevoelige objecten en de locatie van ijzeren objecten.

Like Reageer