Aanslag concertzaal Manchester: minstens 19 doden en 50 gewonden

Aanslag concertzaal Manchester: minstens 19 doden en 50 gewonden

Bij een terreuraanslag aan de Manchester Arena zijn 22 doden en tientallen gewonden gevallen. Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de zelfmoordaanslag opgeëist.

 

De eerste oproepen over een explosie aan de Manchester Arena kwamen maandagavond net na half elf binnen bij de Britse politie. Die explosie vond plaats 'in de publieke ruimte', buiten de concertzaal. 'We kunnen bevestigen dat er een incident was op het moment dat mensen de show van Ariana Grande gisterenavond verlieten', stond om iets na twee uur op de officiële Twitter-account van de Manchester Arena.

 

De politie van Manchester bevestigde dindagochtend dat het om een zelfmoordaanslag gaat. Op een perconferentie is de dodentol dinsdagochtend bijgesteld van 19 naar 22 doden. Er is ook sprake van 59 gewonden. 'Het enige wat wij verder bevestigen over de dodelijke slachtoffers, is dat er ook kinderen onder hen zijn', aldus de politie van Manchester. Het gaat om de dodelijkste terreurdaad in het Verenigd Koninkrijk sinds de aanslag op de Londense metro in 2005.

 

Nog volgens de politie was de aanslag het werk van één dader, die tijdens de ontploffing is overleden. Er wordt onderzocht of hij alleen handelde of deel uitmaakte van een netwerk. Over een mogelijk motief is ook nog geen duidelijkheid. Britse media spreken over het gebruik van een splinterbom, omdat op sociale media amateurbeelden circuleren waarop te zien is hoe bouten zich in de vloer hebben geboord. Die berichten worden echter niet bevestigd door de Britse autoriteiten.




 


 

 

Paniek

"Er was een luide knal aan het einde van het concert. De lichten waren al aan, dus we wisten dat het geen deel van de show meer was. We dachten dat het een bom was, er was veel rook. Mensen begonnen de zaal uit te rennen", vertelde Erin McDougle aan The Guardian. Heel wat kinderen raakten hun ouders kwijt in de chaos na het concert.

 

'Afschuwelijk'

Vanuit binnen- en buitenland regent het reacties op de gebeurtenissen in Manchester. Een woordvoerder van Ariana Grande liet weten dat de Amerikaanse zangeres in veiligheid is. Ariana Grande zou de rest van haar tournee afgelasten.

 


Bron: De Standaard 23/05 via License2publish - Foto: iStock

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

Advertenties