5 kleuradviezen voor de aankleding van jouw evenement

5 kleuradviezen voor de aankleding van jouw evenement

Visuele prikkels verhogen de beleving op jouw event. Hier spelen kleuren een cruciale rol. Welke kleuren gebruik je? Hoe ondersteunen die kleuren de boodschap van je evenement? Met deze 5 tips geef je je event de kleur die het verdient.

 

Het kleurenpalet van je evenement vind je terug in de communicatie, het decor, de aankleding, meubelen, verlichting, de kleding van personeel, enz. Hoe bepaal jij dat kleurenpalet? Als je weet dat kleuren de sfeer en de beleving van je evenement sterk beïnvloeden, denk je daar best eens met kennis van zaken over na.

 

 

1. Zorg dat je kleurenleer kent

Om het gebruik van kleuren beter te begrijpen, vertrek je van de basisprincipes. Je hebt primaire, secundaire en tertiaire kleuren. De primaire kleuren of de basiskleuren zijn rood, geel en blauw. Secundaire kleuren krijg je door de basiskleuren te mengen. Groen, paars en oranje zijn het resultaat. Tertiaire kleuren ontstaan als je een primaire met een secundaire kleur mengt. Naast deze kleuren heb je de tinten. Dat zijn lichtere of donkere versies van een kleur. Die ontstaan door wit of zwart toe te voegen aan de kleur.

 

 

 

2. Weet welke emoties kleuren oproepen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kleuren een invloed hebben op gevoelens en reacties van mensen. Daar houd je best rekening mee als je een kleurenpalet voor je evenement kiest. Met deze tabel heb je al een richting.

 

 

 

 

 

 

3. De context bepaalt de kleur

Kleuren zien er anders uit naargelang de omgeving waarin ze zich bevinden of afhankelijk van de combinatie met andere kleuren. Ga daarom zeker op voorhand de locatie van je evenement bekijken. De kleuren van de muren, gordijnen, tapijten, het meubilair,… beïnvloeden het kleurenpalet dat jij straks kiest voor je evenement.

 

 

4. Creëer harmonie

Streef je naar een harmonieuze omgeving die rust en evenwicht uitstraalt, dan heb je twee mogelijkheden:

  • Analoge kleuren: dat zijn kleuren die in het kleurenwiel naast elkaar liggen in het kleurenpalet. Zo krijg je een zacht en weinig contrasterend palet. Wil je nog twee extra kleuren toevoegen, kies dan de kleuren naast de buitenste kleuren van je palet. Om een harmonieus effect te bereiken, zorg je er voor dat een van deze vijf kleuren aansluit bij de hoofdkleur van de locatie.

  • Monochromatische kleuren: dat is een palet van verschillende schakeringen van één bepaalde kleur. Hier kan je accenten van wit en zwart toevoegen om toch wat contrast te creëren. Met een monochromatische kleur creëer je een hele cleane look.

 

 

5. Of ga voluit voor contrast

Contrast creëer je op vier mogelijke manieren:

  • Triadisch: dat zijn drie kleuren die op een zelfde afstand van elkaar in het kleurenwiel liggen. De valkuil hier is dat de kleuren heel dominant kunnen overkomen. Wees dus spaarzaam met de kleurvolumes die je gebruikt. Kies bijvoorbeeld één dominante kleur en gebruik de andere twee kleuren enkel voor kleinere accenten of kies voor zachtere tinten van deze kleuren. Bekijk ook goed de emoties die deze kleuren oproepen.
  • Complementair: zo’n palet is gebaseerd op twee tegenovergestelde kleuren in het kleurenwiel. Dit heeft het grootste contrast. Gebruik best een van de 2 kleuren als dominante kleur. Zo krijg je een krachtige look
  • Split complementair: deze combinatie gebruikt de twee kleuren aan beide zijden van een direct complementaire kleur. Dit geeft een genuanceerder effect dan het harde contrast van de puur complementaire kleuren.
  • Vierkante en rechthoekige kleurcombinaties: deze samenhangende kleuren bereik je door een rechthoek of vierkant in het kleurenwiel uit te zetten.

 

Voor welke combinatie je ook gaat, houd steeds rekening met de emoties die de kleuren oproepen. En denk goed na of die emoties passen bij de sfeer van je evenement. 

Bron: images coschedule.com

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

Advertenties