Twitter lacht met Pukkelpopcontroles politie op Social Media

Twitter lacht met Pukkelpopcontroles politie op Social Media

De politie zet tijdens Pukkelpop zes mensen in die op sociale media speuren naar vechtersbazen, dealers en zelfs terroristen. Een primeur in België. Intussen doen socialemediagebruikers er alles aan om dat systeem in de war te sturen.

 

"In België wordt Pukkelpop de eerste test van dit systeem", vertelt korpschef PhilipPirard in Het Belang Van Limburg. De politie zet tijdens Pukkelpop zes mensen in die onafgebroken computerschermen zullen volgen. Ze krijgen hulp van het Nederlandse monitoringtool 'Twitcident', dat onder meer een aanslag op de koninklijke familie in Nederland kon voorkomen. Daarmee willen ze in Hasselt onder meer dealers, vechtersbazen maar ook extreem weer, verkeersproblemen of zelfs terroristen te snel af zijn.

 

De tool screent op bepaalde verdachte woorden, zoals 'joint'. "Zo zitten er een paar duizend woorden opgeslagen, zelfs met spelfouten zoals mensen ze echt gebruiken", legt Sjors van den Dries van Crowdsense uit. "Dat levert dan een reeks gevallen op. Dan komt het erop aan de selectie door te voeren."

 

"We monitoren 'open sociale media', zoals Facebook, You­Tube, Instagram en Twitter", zeggen politiemannen Philip Pirard en Rohnny Biets. "Voor ons komt het er niet meteen op aan mensen te pakken maar wel het festival te beveiligen. Met alle info die we hier binnenkrijgen, kunnen we ook aan de organisatie tips geven die ze dan via haar lichtkranten kan verspreiden. Bovendien kunnen we in geen tijd onze ploegen uitsturen."

 

Twitter doet duit in het zakje

Intussen is het nieuws op de geviseerde sociale media een eigen leven gaan leiden. Een aantal twitteraars probeert het systeem in de war te sturen door speelse verwijzingen naar drugs of geweld te posten om zo de screening voor de politie te bemoeilijken.

 

Bron: De Standaard 19/08 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Kinepolis Brussel
HoHo Hoor je wat ik zeg?
Kinepolis Brussel|26 November 2020

Op zoek naar het ideale relatiegeschenk voor jouw medewerkers of klanten? Dan moet je eens heel goed luisteren.


Vond jij 2020 ook zo'n hoho-hopeloos jaar? Dat kan niet anders. Alleen al daarom verdient iedereen, van je medewerkers tot je klanten, een geweldig eindejaarsgeschenk. Wil je weten wat het is? Dan moet je eens heel goed luisteren. Elke week spreekt onze Kerstman - mét ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Nieuws

Vacatures