Komt er een prosecco-crisis?

Komt er een prosecco-crisis?

De Italiaanse schuimwijn prosecco is de laatste jaren aan een opmars bezig op evenementen. Zijn Spaanse concurrent cava was jarenlang ongenaakbaar, maar die troon wankelt. Wordt prosecco nu echter het slachtoffer van zijn eigen succes?

 

Een wereldwijd tekort aan prosecco zit er enigszins aan te komen, reden daarvoor is de slechte oogst van vorig jaar. Roberto Cremonese, export manager van proseccofabrikant Bisol heeft het op de vakwebsite The Drinks Business over in sommige gebieden zelfs een terugval van vijftig procent van de productie. En terwijl de productie met vijftig procent daalt, stijgt de prijs met vijftig procent.

 

"We zullen pas in augustus weten hoe groot het probleem is als de brokers hun stock loslaten. Op dit moment weten we niet hoeveel prosecco zij achterhouden. Omdat er zoveel vraag is naar prosecco zullen ze maar traag hoeveelheden loslaten op de markt om de prijs op te drijven. In sommige gevallen zal de prosecco de helft duurder worden", zegt Cremonese.

 

Twee erkende gebieden
De prosecco wordt gemaakt in twee erkende gebieden, net zoals dat met de Franse champagne het geval is. De proseccodruiven uit het DOCG-gebied zijn relatief goed de oogst doorgekomen, maar het zijn die uit de lager gelegen DOC-gebieden die het hard te verduren hebben gekregen. "Veel wijnranken in de DOC-gebieden waren nieuw aangeplant en raakten doorregend. De druiven werden daardoor rot."

 

De stijgende prijzen kunnen misschien de opmars van prosecco stuiten. Terwijl in 2014 de verkoop ervan wereldwijd nog met 27 procent steeg, ziet het er dit jaar toch een pak somberder uit. Maar hoe groot de terugval zal zijn valt dus nog af te wachten.

Bron: GVA 24/05 via License2Publish

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Weer

  • Vandaag
  • Morgen
  • Thursday
Meer weer

Vacatures