'Mons 2015' levert nieuw congrescentrum op

'Mons 2015' levert nieuw congrescentrum op

In Bergen werd deze maand het nieuwe congrescentrum MICX (Mons International Congress Xperience) voorgesteld aan de pers. Een project dat werd opgestart in het licht van Mons 2015, Culturele hoofdstad van Europa.  

 

Burgemeester van Bergen en minister van staat Elio Di Rupo, minister-president van Wallonië Paul Magnette, minister van Lokale overheden Paul Furlan, minister van Toerisme René Collin, de leden van het schepencollege van de stad Bergen, de CEO van Artexis, Eric Everard, de internationaal beroemde architect Daniel Libeskind en het architectuurbureau H2A stelden het nieuwe Congrescentrum van Bergen, het MICX voor aan de pers.

 

De bouw van dit schitterende hedendaagse gebouw, waarin conferenties en congressen gehouden zullen worden, werd gestart in juni 2012 en voltooid eind 2014. Op 14 oktober 2013 duidde de gemeenteraad van Bergen Artexis aan als exploitant van MICX. De stad Bergen was de drijvende kracht van dit project, met de hulp van de intercommunale IDEA. Het project past perfect in haar strategie voor de toeristische en economische ontwikkeling van de stad en de regio. De financiering, goed voor 30 miljoen euro, werd in het kader van het Convergentiefonds door Wallonië en de Europese Unie toegekend.

 

MICX ligt midden in het hart van het Master Plan, en vormt de tegenhanger van het nieuwe stationsgebouw langs de Boulevard, die Santiago Calatrava de 'Mall' heeft gedoopt. Met zijn vorm en zijn oriëntatie stijgt MICX uit boven twee belangrijke onderdelen van het Master Plan: met zijn gebogen buitenkant en zijn groene dak versterkt het gebouw het natuurpark langs de rivier. En met zijn wervelende vorm trekt het de openbare ruimte open, en wordt het een vanzelfsprekende bestemming vanuit de Mall.  

 

"I saw the Convention Centre as a dramatic eruption with its prow rising to give views of the belfry and to orient a whole new panorama of this growing city." - Daniel Libeskind

 

De twee hoofdlinten die in elkaar grijpen, creëren als het ware een schip, dat de complexe programma's van het Congrescentrum van Bergen veilig naar de haven voert. De vorm van de gebouwen lijkt geïnspireerd op de energie van de activiteiten die erin zullen plaatsvinden, van conventies tot openbare evenementen, een bruisende plek van ontmoetingen.

 

De feestelijke opening van het Congrescentrum van Bergen markeert de voltooiing van de allereerste grote structurele architecturale verwezenlijking die werd opgestart in het licht van Mons 2015, Culturele hoofdstad van Europa.

 

 

MICX in enkele cijfers

  • 11.810 m² totale oppervlakte 3 auditoria
  • 14 vergaderzalen van 20 tot 100 personen
  • 6 bureaus Receptieruimte van 800 m²
  • Polyvalente ruimte van 400 m²
  • 157 parkeerplaatsen (ondergronds)
www.artexis.com

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Weer

  • Vandaag
  • Morgen
  • Thursday
Meer weer

Vacatures