Onderzoekers voorspellen hitpotentieel dancenummerOnderzoekers voorspellen hitpotentieel dancenummer

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een dataminingmodel ontwikkeld dat potentiële dancehits herkent. Dat meldt de universiteit in een persbericht.

 

Aan de hand nieuwe technieken stelden ze een voorspellingsmodel op dat met grote nauwkeurigheid de kans berekent dat een nummer de top 10 van de dancecharts haalt. Onderzoekers Dorien Herremans, prof. Kenneth Sörensen en prof. David Martens van het Departement Engineering Management (Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen) legden een database aan van dancehits uit de periode 1985 tot 2013, met voor elke hit een aantal muzikale basiskenmerken zoals timbre en aantal beats per minute (bpm).

 

Ze brachten ook meer geavanceerde kenmerken in kaart, bijvoorbeeld de evolutie van het aantal bpm doorheen het nummer. "Tijdens het analyseren van de vele dancehits merkten we meteen enkele duidelijke trends, zoals de toenemende loudness, de helderheid en het tempo van dancehits doorheen de tijd."

 

Ze scanden daarop de database en gingen op zoek naar gemeenschappelijke kenmerken. "Aan de hand van datamining technieken stelden we een voorspellingsmodel op dat met grote nauwkeurigheid de kans berekent dat een nummer de top 10 van de dancecharts haalt, versus de kans dat het in de top 30-40 strandt." Het ontwikkelde model herkende in een testset maar liefst 83 procent van de nummers correct als hit. 

 

"In onze gratis online applicatie kan een gebruiker zelf een mp3 opladen en onmiddellijk zien of zijn/haar zelfgemaakt dancenummer kans maakt op een notering in de top 10". Wie zelf het hitpotentieel van een dancenummer wil checken, kan dat hier. Handig voor je volgende event!

Bron: HLN 26/11 via License2Publish - 30-11-2014

Comments

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

Hoe voer je een grondige analyse uit voor je evenement?Hoe voer je een grondige analyse uit voor je evenement?
The hero's journey - storytelling uit Hollywood voor evenementenThe hero's journey - storytelling uit Hollywood voor evenementen
Nederlanders willen Tomorrowland van de troon stoten met nieuw dancefestivalNederlanders willen Tomorrowland van de troon stoten met nieuw dancefestival
Advertenties

In de kijker

ECdays

ECdays

Ontdek event-trends en innovaties tijdens ECdays.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Thursday
Meer weer

Vacatures

 1. 14-03Kantoorhoofd Brussel
  MaisonRouge
  Vlaams-Brabant [+Brussel]
 2. 13-03Account Manager Events
  The Oval Office
  Brabant - Wallon [+Bruxelles]
 3. 07-03Onthaalbediende (m/v) - tijdelijk contract
  Faculty Club
  Vlaams-Brabant [+Brussel]