Geluidslek en miljoenentekort in TivoliVredenburgGeluidslek en miljoenentekort in TivoliVredenburg

Het in juni, door Koning Willem-Alexander, geopende muziekgebouw TivoliVredenburg moet voor 2,8 miljoen euro worden aangepast. Ook stevent de organisatie af op een exploitatietekort van een miljoen euro per jaar.

 

In een gepubliceerde raadsbrief laat het Utrechtse college weten dat er voor 2,8 miljoen euro aan aanpassingen nodig zijn bij TivoliVredenburg. Het gaat dan om het dichten van het geluidslek tussen de zalen, maar ook om aanpassing van de liften, klimaatbeheersing, beveiligingscamera's en duurzaamheid.

 

Geluidslek tussen zalen
Het geluidsprobleem tussen de pop- en de kamermuziekzaal werd onderzocht. Recente metingen geven aan dat bij concerten in de popzaal op verschillende toonhoogtes nog 29 decibel (dB) hoorbaar is in de kamermuziekzaal. De grootste oorzaak van de geluidsoverdracht zijn de kolommen tussen popzaal Ronda en kamermuziekzaal Hertz. Als oplossing worden 'veren' aangebracht in deze kolommen. Dit zal vanaf begin januari 2015 gebeuren. Het geluidslek levert ook kosten op voor het verplaatsen en afzeggen van concerten. Deze kosten zijn door TivoliVredenburg voorlopig geraamd op 1 miljoen euro. Er wordt nog juridisch vastgesteld wie aansprakelijk is voor deze kosten.

  

Exploitatietekort

"Vanwege de hogere kosten voor personeel, productie, horeca en afnemende subsidie stevent TivoliVredenburg af op een exploitatietekort van 1,7 miljoen euro in 2014, 2,5 miljoen euro in 2015 en zonder de incidentele tekorten is het structurele exploitatietekort in 2016 1,1 miljoen euro", schrijft het NRC. De gemeente laat weten dat het tekort 'zorgen baart' en gaat met TivoliVredenburg in gesprek.

 

Te weinig sponsoring

TivoliVredenburg had zich in haar begroting voorgenomen 9 miljoen euro aan sponsorgelden op te zullen halen. Van dat bedrag is maar 3,9 miljoen euro geworven. Het zal een "grote opgave zijn om dit alsnog voor elkaar te krijgen", schrijft de gemeente.

 

Positieve punten

In de raadsbrief staan echter ook positieve punten. De bezoekersaantallen zijn met 635.000 bezoekers 190.000 hoger dan verwacht.

 

Reactie TivoliVredenburg

In een reactie schrijft de directeur van TivoliVredenburg over 'opstartproblemen en kinderziektes':

 

"TivoliVredenburg is nu een kleine drie maanden officieel open en de reacties van publiek, artiesten en pers zijn zeer positief. De bezoekersaantallen zijn ruim boven verwachting (190.000 meer in 2014). Een nieuw en complex gebouw als dat van TivoliVredenburg ontkomt helaas niet aan opstartproblemen en kinderziektes. Hierdoor zijn de kosten nu hoger dan eerder gedacht. Onze medewerkers werken hard om de geraamde tekorten te verkleinen. De oplossingen aangedragen door het College van de Gemeente Utrecht, de tot nog toe hogere bezoekersaantallen en onze in dertig jaar opgebouwde ervaring geven ons het vertrouwen dat we genoemde problemen overwinnen"

Bron: NRC, AD, TivoliVredenburg, Utrecht, Foto: Aerophotostock - 01-11-2014

Comments

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

Adverteren? Download nieuwe eventplanner.be /.nl mediakitAdverteren? Download nieuwe eventplanner.be /.nl mediakit
Wat je moet weten over risicomanagement voor evenementenWat je moet weten over risicomanagement voor evenementen
Hoe bouw je de spanning op voor je bezoekers?Hoe bouw je de spanning op voor je bezoekers?
Advertenties

In de kijker

Meet in Oostende

Meet in Oostende

Oostende is dé locatie voor uw volgende evenement, groot of klein: teambuildings, meetings, congressen, familiedagen, ...

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Thursday
Meer weer

Vacatures

 1. 15-01Project Manager België
  FAME Travel Designers
  Antwerpen
 2. 10-01Assembleur
  PresTop Rental
  Noord-Brabant
 3. 08-01Senior Project Engineer
  Van Ham Tenten & Podia bv
  Noord-Brabant