Breda schrapt testevenement met 10.000 bezoekers na petitie met meer dan 360.000 handtekeningen

Breda schrapt testevenement met 10.000 bezoekers na petitie met meer dan 360.000 handtekeningen

De Nederlandse gemeente Breda geeft dan toch geen vergunning voor '538 Oranjedag', het testevenement met optredens waarop 10.000 mensen komende zaterdag aanwezig zouden zijn.


Nadat een arts van een ziekenhuis, anderhalve kilometer verderop, een petitie tegen het evenement lanceerde, werd die door 368.000 mensen ondertekend. Ook politiebonden en horeca-uitbaters waren gekant tegen het grootste testevenement in Nederland. Wat zijn hun bezwaren en wat betekent dit voor het eventbeleid?


Een miljoen mensen wilden een kaartje voor het '538 Oranjedag'-testevenement van aanstaande zaterdag in het centrum van Breda, waar 'slechts' 10.000 bezoekers waren toegelaten. In april en mei plant de Nederlandse evenementensector, onder Fieldlab-vlag, tientallen testevenementen waarop honderden tot soms duizenden mensen aanwezig zijn. De organisatie ervan gaat gepaard met een investering van 925 miljoen euro. Bedoeling is uit te zoeken welke formules haalbaar zijn bij de exit uit de coronacrisis. Het gaat om evenementen in musea, theaters, cafés, congressen en voetbalwedstrijden. 



Afrojack en Gerard Joling

Het grootste zou het door radiostation 538 georganiseerde Oranjedag-festival worden, van 's middags tot 20 uur met 10.000 bezoekers voor onder meer dj's Afrojack en Armin van Buren, Kraantje Pappie en Gerard Joling. Bezoekers moeten 40 uur op voorhand een negatieve sneltest afleggen. Het protest was te groot en de gemeente Breda besloot vannamiddag heen vergunning te geven voor het testevenement. Radiozender 538 belooft met een alternatief feest te komen.


Volgens Fieldlab, dat de Nederlandse testevents organiseert, kunnen die events coronaveilig verlopen. Eerdere, kleinschaligere evenementen toonden aan dat het aantal besmettingen meevalt. Wanneer mensen op één plek blijven zitten, kan het, besluit Fieldlab. Dat wordt gerund door de Nederlandse evenementensector, maar werkt nauw samen met wetenschappers en de overheid.


"Zo'n mas­sa-event houden terwijl er 796 Nederland­se coronapa­tiën­ten op intensieve liggen, het hoogste aantal sinds april vorig jaar, en de besmettin­gen blijven stijgen: het ligt moeilijk", schrijft Het Laatste Nieuws. Publieke opinie en bereidheid van bedrijven om als eerste weer evenementen te organiseren zijn een extra hindernis die onze sector moet nemen.


"Toch is het Outbreak Management Team (OMT), de groep wetenschappers die de Nederlandse overheid adviseert, bezorgd: de experts hebben vragen bij hoe en wanneer de sneltesten worden uitgevoerd en vinden de toegenomen reisbewegingen bij veel en grote evenementen zorgwekkend. Bovendien is een test na het evenement niet verplicht, zodat het moeilijk is wetenschappelijke conclusies te trekken. Wat Fieldlab ook toegeeft."



'Slag in het gezicht van patiënten en artsen'

Zo'n massa-event houden, terwijl er 796 Nederlandse coronapatiënten op intensieve liggen, het hoogste aantal sinds april vorig jaar, en de besmettingen blijven stijgen: het lag dus moeilijk. Dat bleek duidelijk nadat een arts van het nabijgelegen Amphia-ziekenhuis het evenement "een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners" noemde. Hij zette het voorbije weekend een petitie op tegen '538 Oranjedag', die vannamiddag al door ruim 368.000 mensen was ondertekend. De arts en de ondertekenaars vreesden extra druk op het ziekenhuis, waar de intensieve zorg vol coronapatiënten ligt. 


De politievakbonden van hun kant zagen in het testevenement een groot risico voor de openbare orde en de veiligheid, gezien agenten nog niet zijn gevaccineerd. De horeca in Breda was verontwaardigd, omdat die gesloten moet blijven. De Nederlandse virologen en het OMT hadden kritiek op het groot aantal testevents, die een volgens hen onterecht optimisme uitstralen. Toch hield de burgemeester van Breda voet bij stuk: "Als ik 'nee' zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion de wedstrijd Ajax-AZ plaats met 7.500 mensen, ook dicht bij een ziekenhuis: waarom kan dat wel doorgaan en een evenement als hier niet?", verklaarde Paul Depla gisteren. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zag er geen graten in, het kabinet in Den Haag leek niet van plan er de stekker uit te trekken en de regering liet het aan de gemeente Breda over om te beslissen of het event doorgaat. Niet dus.



Op tafel tijdens Overlegcomité in België

En in België? In België moeten testevenementen nog uit de startblokken schieten, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) volgt de resultaten van de Nederlandse testevents op. Daar er in Nederland al heel wat 'nuttige' testevents zijn geweest, zou een event meer of minder voor ons geen probleem vormen, stelt zijn woordvoerder. Het eerste testevenement in ons land zou eind april doorgaan met duizend studenten in de Hasseltse Grenslandhallen maar is wegens de stijgende coronacijfers al uitgesteld tot begin mei, al is er nog geen definitieve datum. Het Overlegcomité van aanstaande vrijdag zal voornamelijk over de evenementen handelen. Het is aan de deelstaten om een kader voor testevenementen te scheppen. "We hebben al resultaten uit Nederland, zodat de vraag rijst welke testevents nog nuttig zijn. We proberen een mix te maken van verschillende sectoren", zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president en Vlaams cultuurminister Jan Jambon.

Bron: HLN 19/04 via License2publish - Photo: iStock

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties