Wilmès plooit niet voor evenementensector

Wilmès plooit niet voor evenementensector

De Belgische evenementensector heeft actie gevoerd voor een beter perspectief, maar voorlopig wil premier Sophie Wilmès de coronamaatregelen niet versoepelen.


Aan de trappen van Paleis 5 op de Heizel werden donderdag 1.000 flightcases neergeplant door werknemers uit de evenementensector. De Alliantie van Belgische Eventfederaties vraagt een toekomstperspectief en een datum waarop de sector weer aan de slag kan gaan. De flightcases vertegenwoordigen elk 80 van de 80.000 werknemers uit de evenementensector die zwaar lijdt onder de coronacrisis.


"Er zijn in België gemiddeld 70.000 evenementen, waarvan de muziekfestivals natuurlijk enorm gemediatiseerd zijn", zegt Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Alliantie van Belgische Eventfederaties. "Maar er zijn enorm veel bedrijfsevenementen van 200 à 300 mensen die perfect kunnen doorgaan. In de supermarkten en shoppingcenters lopen vandaag al aantallen mensen rond die groter zijn dan de aantallen die wij nodig hebben om een beurs te organiseren."


De evenementenbedrijven zijn ervan overtuigd dat ze in alle veiligheid kunnen heropstarten. Om in september aan het werk te kunnen gaan hebben ze een perspectief nodig, want de klanten blijven hun evenementen afzeggen. 


Lees verder onder de foto.


_AGF3492.JPG  


Densiteit

De sector heeft een plan voorgesteld aan de federale regering waarbij vanaf 1 juli evenementen zouden kunnen plaatsvinden met 200 mensen indoor en 400 mensen outdoor. Dat plan houdt rekening met de afstandsregel van anderhalve meter, wat zou neerkomen op vier vierkante meter bij evenementen. 


Op 1 augustus kunnen de normen dan volgens het voorstel van de federatie aangepast worden naar 400 mensen indoor en 800 outdoor. Vanaf 1 september zouden geen absolute cijfers van deelnemers meer gehanteerd worden, omdat volgens de organisatoren de densiteit - het aantal mensen op een bepaalde oppervlakte - relevanter is dan het aantal deelnemers aan een evenement.


Premier Sophie Wilmès (MR) houdt echter voet bij stuk. Tot 31 augustus is in ons land geen enkel evenement voor meer dan 200 bezoekers toegelaten, zei ze donderdag in de Kamer. 


Het is de Nationale Veiligheidsraad die zal beslissen of er deze zomer meer mogelijkheden komen voor de evenementensector, zei de premier. Het is wachten op het Event Risk Model (ERM). De sector sleutelde de voorbije maanden met de virologen en de overheden aan dat instrument dat met parameters vastlegt welk soort evenement veilig kan worden georganiseerd. Het ERM zou op 1 juli online worden gezet.



Bron: De Tijd 18/06 via License2publish - Foto's: BESA

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Filip De Roover
Filip De Roover
New|2020-06-22 - 09:34u

Ik ben het diensthoofd van de Dienst Evenementen van de Stad Turnhout en het lijkt me zeer interessant om Eventplanner op regelmatige basis te ontvangen.

Ro De Lanoeye [BeaMeUp@Events  (A Belgian Affair bv)]
Ro De Lanoeye [BeaMeUp@Events (A Belgian Affair bv)]
New|2020-06-22 - 09:46u

Maar... Kinepolis Drive-In mag vanaf 1 juli tot 250 auto's tegelijk ontvangen, ongeacht het aantal inzittenden en wellicht zonder kontrole op origine van de bubbel binnen de wagen... Dat betekent mogelijk tot 1250 bezoekers per film. Ik ben niet tegen maar stel alweer de schending van het gelijkheidsprincipe vast. Kleine events, bvb. congressen met 100-300 personen die relatief makkelijk onder kontrole te houden zijn binnen de huidige context, kunnen nog steeds niet...

Lees ook

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

Advertenties